Sfântul Ștefan cel Mare, prăznuit la Botoșani prin rugăciune și cântece patriotice și ostășești. ”Avem datoria să privim exemplul măreț al înaintașilor!” (Foto, Video)

O seară încărcată de emoție, în care, în aceste zile bulversante și apăsătoare, lacrima nu a fost una de durere. Zeci de botoșăneni s-au rugat alături de preoți, apoi au asistat, în fața bisericii, la momente de înaltă încărcătură și de un simbolism care transcende simpla manifestare patriotică. A fost o seară în care oamenii s-au aflat inimă lângă inimă, în care nu doar credința i-a unit, ci și muzica. 

Biserica Militară din Botoșani, cunoscută de credincioși și ca Biserica Garnizoanei, a fost sfințită în anul 2008 de un sobor de preoți în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Lăcașul de cult, situat discret în centrul municipiului, îi are drept ocrotitori pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Piatra de temelie a bisericii a fost pusă pe 31 martie 2003. Din 2021, la Biserica Garnizoanei fost instalat preotul militar Teodor Cenușă.

 



Luni, de la ora 18.00, creștinii din parohie, dar nu numai, s-au reunit în Biserica Militară pentru a participa la Vecernia Hramului, în cinstea Sfântului Ștefan cel Mare, ocrotitor al bisericii. A slujit un sobor de preoți, alături de preotul militar Teodor Cenușă, dar și de preotul militar Mitică Bighiu, de la Garnizoana Roman.

Credincioșii au participat la slujbă cu evlavie, cu inima în rugăciune, dar și cu gândul la valorile pe care Domnitorul Moldovei le-a implementat în sufletul neamului său: o capacitate de jertfelnicie rară, care l-a urcat în rândul sfinților, o credință nestrămutată în Hristos cel Biruitor.

La slujba Vecerniei au fost prezenți, de asemenea, și alți invitați, printre aceștia numărându-se directorul Penitenciarului Botoșani, comisar-șef de poliție penitenciară Dumitru-Daniel Pînzariu.



La finalul Vecerniei, preotul militar Mitică Bighiu, de la Garnizoana Roman, a rostit un cuvânt de învățătură, părintele evidențiind în special rolul sfinților militari în vremurile greu încercate ale țării, dar și exemplul de demnitate pe care cei de astăzi îl au în modelul acestor mari luptători.

”În această biserică, în mod special străjuiesc doi sfinți apărători ai dreptei credințe: Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, și Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt. Întreaga creștinătate mărturisitoare este deopotrivă asemănătoare, și cât de adevărat este cuvântul Lui Dumnezeu, care zice: Minunat este Dumnezeu cu Sfinții Săi! Pentru că sfinții nu sunt altceva decât mijlocitori și protectori. Mijlocitori între noi și Dumnezeu. Și ne aducem aminte de cuvântul Mântuitorului Hristos, care zice că mai mare dragoste decât aceasta, ca cineva să își dea viața pentru cel apropiat al său, nu este. Iar sfinții – și mă refer aici la sfinții militari, pentru că ne aflăm într-o biserică militară - reprezintă în mod special un mod de apărare atât în ceea ce privește integritatea materială, dar cu precădere în ceea ce privește integritatea spirituală”, a spus preotul militar Mitică Bighiu.

Nu întâmplător Domnitorul Moldovei, Sfântul Ștefan cel Mare, atunci când pleca în luptă lua cu sine icoana Sfântului Gheorghe. Multe dintre ctitoriile Domnitorului poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință.



”Acești sfinți au arătat că biruința este a celor care luptă. Protectorul Moldovei a vegheat ca această mică țărișoară să fie păzită de Dumnezeu într-o mare vâltoare în care păgânătatea nu a făcut decât să nimicească toate urmele creștinătății! Aici, un domnitor cutezător și viteaz a pus piedici hoardelor de păgâni care au venit să întineze pământul acesta străbun. A reușit să încurajeze oastea sa, după fiecare izbândă, drept mulțumire lui Dumnezeu, a ridicat câte o mănăstire sau o biserică. El este nu numai păstrător al sfintei credințe, ci și un exemplu de luptător care ne impulsionează să nu ne lăsăm pradă vicisitudinilor”, a spus părintele Mitică Bighiu.

”În ciuda greutăților pe care le întâmpinăm, avem datoria să ne ridicăm ochii la cer, să privim exemplul măreț al înaintașilor, al voievozilor care au făptuit mari biruințe. Având exemplul acestui mare sfânt pe care îl purtați în suflet, dar și în rugăciuni, să îndrăznim să îl iubim pe Hristos. Chiar dacă libertatea pe care o avem astăzi nu ne mai dă prilejul să mărturisim cu prețul sacrificiului, așa cum au făcut-o înaintașii noștri. Să nu uităm că pământul acesta străbun al Moldovei a fost stropit cu sângele martirilor, cu sângele sfinților care au făcut să răsară atâta spiritualitate și atâta rugăciune, atâtea bucurii spirituale! Pentru că neamul acesta dăinuiește prin oameni care au devenit bine plăcuți lui Dumnezeu. Să nădăjduim și noi că vom izbândi în lucrările noastre pe calea Mântuirii, încrezându-ne în mila și iubirea nemărginită a lui Hristos, dar și în ajutorul sfinților, care sunt ocrotitori și protectori ai noștri”, a mai spus în cuvântul de învățătură preotul militar Mitică Bighiu, de la Garnizoana Roman.

După ce au primit binecuvântarea, credincioșii au asistat, mai bine de o oră, la un concert deosebit, oferit de profesioniști ai muzicii militare. Evenimentul a dobândit și o semnificație aparte, întrucât el a avut loc chiar în ziua – 1 iulie – în care România a sărbătorit și Ziua Muzicilor Militare.



În aplauzele celor prezenți, au evoluat pe scena amenajată în fața bisericii Corul Militar ”Răzeșii" al Batalionului 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun" Botoșani, Fanfara Brigăzii 15 Mecanizate ”Podu Înalt" Iași, precum și Corul Colegiului Național Militar ”Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc.

Mai întâi au urcat pe scenă elevii de la Colegiul Național Militar ”Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, coordonați de prof. Iustina Horga. Un ansamblu care a făcut publicul să vibreze, care a transpus în emoție mesajele tinerei generații. Au adus un repertoriu format din Imnul Centenarului Colegiului Militar - ”Bătrân cetate”, urmat de ”Rugă către Ștefan”, iar prof. Iustina Horga a interpretat cântecul ”Aici noi ne-am născut”.   



Ritmurile de fanfară au răsunat apoi în centrul orașului Botoșani, grație Muzicii Militare a Brigăzii 15 Mecanizate ”Podu Înalt" Iași, dirijată de cpt. Gil Negrei, o componentă a vieții muzicale românești cu inițiative și realizări profesionale ce au depășit sfera militară, înscriindu-se în circuitul artei naționale românești. Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizate ”Podu Înalt" Iași este mai ales o afirmație sinceră nu numai a popularității de care se bucură, ci mai ales reliefează misiunea cu totul deosebită a acestei formații muzicale în cadrul vieții culturale a zilelor noastre. Credincioșii din Botoșani s-au bucurat de un moment de marșuri ostășești.

A venit rândul apoi Corului Militar ”Răzeșii" al Batalionului 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun" Botoșani, dirijat de preot militar Teodor Cenușă, format din militari din cadrul Batalionului, precum și din rezerviști voluntari care, pe lângă pregătirea militară și sarcinile pe care le au permanent de îndeplinit, au înțeles cât de importantă este cultivarea sentimentului patriotic, mai întâi în sufletele lor, dar și în sufletele celor care îi ascultă.




Lor li s-a adăugat, ulterior, și interpreta de muzică populară Iustina Irimia-Cenușă. Momentele create de vocea artistei au reușit să producă o emoție deosebită în rândul creștinilor, care au murmurat alături de artistă melodiile patriotice.

Seara s-a finalizat cu interpretarea Imnului Național al României.

Muzica militară, cu ritmurile impunătoare, dar mai ales cu mesajele de unitate, s-a îmbinat preț de mai bine de o oră cu spiritul creștin, evocând și transmițând către botoșănenii prezenți sentimente de mândrie națională. Muzica, prin dimensiunea sa spirituală, s-a diluat într-o formă de rugăciune și recunoștință.

În această dimineață, 2 iulie, La Biserica Militară din Botoșani se oficiază Sfânta Liturghie de ziua praznicului Sfântului Ștefan cel Mare și Sfânt.

Tot astăzi, la Mănăstirea Putna din județul Suceava, unde este sărbătorit Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, la împlinirea a 521 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, se va afla de asemenea Corul „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie ”Alexandru cel Bun” Botoșani, dar și Muzica Militară a Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” Iași și Ansamblul Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc.













 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Nicolae Ursu, un profesor pe care Botoșanii nu îl uită!

Wednesday, 2 July 2025

Ar fi împlinit astăzi 76 de ani. S-a stins într-un început de octombrie, în urmă cu patru ani. A fost un om blând, modest, dedicat profesiei de dascăl. A fost un mento...

Artiștii liceeni din Botoșani au triumfat la Concursul Național „Teatrix” din Arad! (Foto, Video)

Wednesday, 2 July 2025

Trupa EcoAct, a Colegiului Economic ”Octav Onicescu” din Botoșani, s-a bucurat de aprecierea publicului și a juriului, spectacolul prezentat fiind distins cu trei dintre cele mai importa...

Grădina publică din Botoșani, un loc în care cultura scrie istorie!

Tuesday, 1 July 2025

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul veacului XX, Botoşanii erau cunoscuți adesea ca oraş al grădinilor. Boierii își construiau case frumoase și își amenajau...