Astfel, în luna ianuarie 2018 s-au înregistrat 136 de operatori economici, în condiţiile în care în aceeaşi lună a anului trecut au fost înregistraţi 62. Ca forme juridice cei mai mulţi au optat pentru Întreprinderi Individuale, 57 de cazuri, fiind urmate de SRL-uri, 56 de poziţii. De asemenea, s-au mai înregistrat 22 de Persoane Fizice Autorizate şi o Întreprindere Familială.
Specialiştii spun că II sunt cea mai simplă formă de organizare şi a fost aleasă de afacerişti începători pentru a putea desfăşura o mică afacere de familie. În unele cazuri prin intermediul acestora se poate aplica la microfinanţări din partea UE sau a Guvernului.
Ca domenii de activitate comerţul şi domeniul agricol predomină în alegerea noilor antreprenori. Şi anul trecut a fost unul benefic pentru noile afaceri, judeţul Botoşani fiind pe primul loc la nivel naţional raportat la creşterea faţă de anul anterior. Mai exact, numărul firmelor noi a crescut cu 56% de la 1045 la 1635.
Economiştii spun însă că mediul economic local este în continuare slab şi suferă de pe urma lipsei investiţiilor. De vină ar fi infrastructura proastă, poziţia geografică şi migraţia forţei de muncă.