Discrepanţele în România sunt uriaşe. În judeţe precum Giurgiu sau Teleorman majoritatea angajaţilor lucrează la stat, iar restul au migrat. Astfel de judeţe nu au investiţii, iar analiştii se tem că ele nici nu vor veni vreodată. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în judeţul Botoşani, care este defavorizat şi de poziţia georgrafică
Datele INS sunt crude: doar unu din opt locuitori are un loc de muncă în judeţul Giurgiu, pe când în Bucureşti rata de angajare (efectivul total de salariaţi raportat la întreaga populaţie din judeţ) este de 54%, faţă de media naţională de 25%, arată datele pentru 2017 centralizate de ZF pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.
„Prima problemă este depopularea masivă a acestor zone, fie prin migraţie internă sau externă. Practic, zone precum Giurgiu sau Teleorman s-au golit, iar cei care au rămas acolo şi sunt angajaţi lucrează fie la stat- la primărie, la spital, la şcoli, la compania de drumuri -, fie la firme care lucrează cu statul“, explică Andrei Caramitru, partener la firma de consultanţă în management Boston Consulting Group.
Judeţele cu cele mai mici rate de angajare sunt Giurgiu (unde 13% din totalul populaţiei lucrează), Botoşani (14%), Vaslui (14%), Călăraşi (15%), Dâmboviţa (16%) şi Teleorman, judeţul premierului şi al şefului PSD (16%).
Cele mai mari rate de angajare sunt în Bucureşti (unde 54% din totalul locuitorilor sunt salariaţi), Timiş (35%) şi Cluj (34%).
Sursa: Zf.ro