Potrivit datelor statistice publicate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, în primele 10 luni ale anului au fost înfiinţate 1466 de entităţi juridice, cu 59,17% mai mult faţă de primele 10 luni ale anului 2016, când au fost 921 de noi entităţi.
Ca formă juridică, cele mai multe entităţi ce au luat fiinţă sunt SRL-uri, 739, fiind urmate de Întreprinderi Individuale, 495, şi Persoane Fizice Autorizate, 217. Specialiştii susţin că o contribuţie a creşterii numărului afacerilor o reprezintă semnalele de creştere a economiei, dar şi eliminarea birocraţiei la înregistrarea unei noi firme.
Pe de altă parte, lipsa predictibilităţii fiscale face ca multe afaceri să moară din "faşă" în condiţiile în care modificarea unor biruri dă peste cap planurile de afaceri. Cei mai afectaţi de modificările legislative sunt micii afacerişti, iar majoritatea acestora sunt la început de drum.
O altă mare temere a celor care se lansează în afaceri o reprezintă controalele din partea instituţiilor statului. Verificările încă din primele luni de la înfiinţare distrug elanul de a investi din partea întreprinzătorilor, iar amenzile primite afectează investiţiile.
Cele mai multe dintre firme sunt în domeniul comerţului, un minus în opinia economiştilor, în condiţiile în care firmele din domeniul producţiei aduc un beneficiu mai mare economiei locale prin o mai mare valoare adăugată.
Pe de altă parte, o veste bună vine din domeniul agricol, acolo unde micii fermieri au început să se autorizeze pentru a-şi vinde singuri produsele, înfiinţând de cele mai multe ori II (Întreprinderi Individuale) sau PFA (Persoane Fizice Autorizate).