Victorie Doly- Com în procesul de insolvenţă! ANAF-ul trebuie să stea la rând pentru recuperarea datoriilor către stat!

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vrea să fie trecută pe prima poziţie din tabelul creditorilor societăţii Doly Com, aflată în insolvenţă, cu o datorie de peste 100 de milioane de lei. Astfel că Fiscul a contestat tabelul preliminar al creanţelor procesatorului de carne intrat în insolvenţă în octombrie anul trecut tocmai din cauza acestei datorii uriaşe la stat.

Numai că instanţa de falimente a Tribunalului Botoşani, cea care a judecat cauza vineri, nu i-a dat dreptate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală ci i-a respins cererea, legea dându-i însă posibilitatea de a face apel.

Administratorul Doly-Com, Iulian Căzăcuţ, a cerut intrarea în insolvenţă după ce, în urma unui control al ANAF, i-a fost imputată suma de 98 de milioane de lei către bugetul general consolidat al statului, din care decontări la TVA de aproximativ 42 de milioane de lei, accesorii TVA, în cuantum de 51 de milioane de lei şi impozit pe dividende în valoare de aproximativ 3 milioane de lei.

Cum veniturile realizate de societate nu erau suficiente pentru plata debitului către ANAF, Doly-Com a cerut instanţei să dispună declanşarea procedurii generale a insolvenţei şi numirea administratorului judiciar MGA Insolvency SPRL. Instanţa a aprobat solicitarea, următorul pas fiind trecerea creditorilor în tabelul preliminar.

Atunci ANAF-ul a avut "surpriza" să constate că debitul care i se cuvine şi care depăşeşte 100 de milioane de lei a fost trecut în tabelul preliminat sub condiţie suspensivă.
Facem o paranteză aici. Literatura de specialitate defineşte condiţia suspensivă ca fiind aceea de a cărei îndeplinire depinde naşterea (eficacitatea) drepturilor subiective civile şi a obligaţiilor corelative (art. 1400 C.civ.). Ba chiar se oferă şi un exemplu, "îţi vând apartamentul meu, dacă voi fi transferat în altă localitate".

Revenind la acţiunea ANAF din instanţă, instituţia ce reprezintă statul a solicitat admiterea contestaţiei depuse la tabelul preliminar al creanţelor, în sensul în care judecătorul să constate nelegalitatea măsurii dispuse de administratorul judiciar de înscriere a creanţei ANAF sub condiţia suspensivă. Mai exact, datoria către stat să devină prioritară.

Şi asta deoarece administratorul juridiciar ar fi considerat că atât timp cât nu a fost judecată încă acea contestaţie depusă de Doly Com împotriva deciziei de impunere a celor 98 de milioane de lei, datoria către ANAF poate fi pusă sub condiţia suspensivă, de tipul: "ANAF va fi trecută în tabelul creanţelor doar dacă Doly Com va pierde şi la contestaţie".

Finanţiştii nu sunt însă de acord. "Faptul că această creanţă este litigioasă nu ar trebui să împiedice înscrierea ei la masa credală, chiar şi sub condiţie, întrucât actul administrativ fiscal se bucură de prezumţia de legalitate", susţin surse din Finanţe.

Recent, Ziarul Financiar estima datoriile procesatorul de carne la aproximativ 5 milioane de euro, pe baza datelor din tabelul preliminar apărut în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă. Astfel, printre creditori se numără UniCredit Leasing Corporation IFN, cu circa 14 milioane de lei, ANAF, cu peste 760.000 lei, dar şi firma Gravartlight din Botoşani, cu creanţe în valoare de 2,6 milioane de lei. Pe lângă aceste datorii, în document mai apar şi două datorii în valoare totală de peste 117 milioane de lei către ANAF şi UniCredit Bank, care sunt însă supuse unor clauze contractuale între părţi sau proceselor-verbale de sechestru asigurător (în cazul ANAF).

Potrivit informaţiilor Ştiri.Botoşani.Ro, creditorii Doly Com sunt Primăria Roma, Muntenia Agrovit, Tonnies Lebensmittel, Gravartlight, Air Liquide România, Impuls Leasing România IFN, Unicredit Leasing Corporation IFN, Unicredit Bank Bucureşti şi Agenţia Naţională de Administrarea Fiscală. Doly Com are calitate de asociat administrativ la Gravartlight SRL Botoşani.

 

Spune-ne opinia ta