(P) Suferi de dureri de spate? Iată ce te poate ajuta!

(P) Suferi de dureri de spate? Iată ce te poate ajuta!

 Sursa foto: Pexels https://www.pexels.com/photo/woman-touching-her-back-4506105/  

Durerile de spate pot afecta semnificativ calitatea vieții și nivelul de confort, iar soluția pentru ameliorarea lor poate fi mai aproape decât crezi. În acest articol, vei afla despre posibilele cauze ale durerilor de spate și cum să le abordezi eficient.

De ce apar durerile de spate? Posibile cauze

Durerile de spate pot avea numeroase cauze, însă în mare parte, acestea sunt atribuite factorilor fizici, posturali, afecțiunilor medicale și stilului de viață.

Factori fizici

• Suprasolicitarea mușchilor și a ligamentelor, mișcări bruște sau repetitive, poziții incorecte la locul de muncă și ridicarea greutăților într-un mod necorespunzător pot cauza dureri de spate;
• Slăbiciunea musculară, în special în zona abdominală și a spatelui inferior, poate contribui la apariția durerilor de spate.

Factori posturali

Poziții inadecvate în timpul somnului, statul prelungit pe scaun sau în picioare într-o poziție inconfortabilă, utilizarea necorespunzătoare a dispozitivelor electronice, cum ar fi telefoanele mobile și laptopurile, pot cauza dureri de spate.

Afecțiuni medicale

Bolile degenerative ale discurilor intervertebrale, herniile de disc, stenoza spinală, spondilolisteza, artrita, osteoporoza și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale pot provoca dureri de spate (4). De asemenea, lipsa de exercițiu fizic, alimentația nesănătoasă, stresul, fumatul și obezitatea sunt factori care pot contribui la apariția durerilor de spate.

Sfaturi pentru a remedia durerile de spate

Dormi în poziție corectă!

Poziția fetală este una dintre cele mai recomandate poziții pentru a preveni și ameliora durerile de spate în timpul somnului. Dormitul în această poziție, cu genunchii îndoiți spre piept și spatele ușor rotunjit, poate ajuta la reducerea tensiunii musculare.  De asemenea, dormitul pe un topper saltea comod poate contribui semnificativ la reducerea durerilor de spate. Un topper de calitate poate ajuta la distribuirea uniformă a greutății corpului, oferind un suport adecvat și alinierea coloanei vertebrale în timpul somnului. Un studiu realizat de Universitatea de Medicină din Köln, Germania, a constatat că folosirea unui topper adecvat poate ajuta la ameliorarea durerilor de spate și poate îmbunătăți calitatea somnului (2).

Fă exerciții fizice!

Exercițiile fizice și întinderea pot fi extrem de benefice pentru prevenirea și ameliorarea durerilor de spate. Practicarea regulată a exercițiilor fizice și întinderii poate ajuta la întărirea mușchilor spatelui și creșterea flexibilității, reducând astfel riscul de dureri de spate. Se recomandă includerea exercițiilor de întărire a mușchilor abdominali și lombari, precum și întinderea pentru a preveni rigiditatea musculară. Potrivit Mayo Clinic, exercițiile de întărire și întindere pot ajuta la ameliorarea durerilor de spate și la prevenirea recurenței acestora (1).

Adoptă o postură corectă!

Adoptarea unei posturi corecte este esențială pentru a preveni și a reduce durerile de spate. O postură incorectă poate duce la dureri de spate cronice. Corectarea posturii în timp ce stai și te apleci poate contribui la reducerea stresului asupra coloanei vertebrale și la îmbunătățirea sănătății spatelui pe termen lung.

Ai grijă la stres!

Gestionarea stresului poate avea un impact semnificativ asupra durerilor de spate. Stresul poate contribui la tensionarea musculaturii și, implicit, la apariția durerilor. Tehnicile de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, respirația profundă și yoga, pot ajuta la reducerea durerilor de spate și la îmbunătățirea calității vieții. Un studiu publicat în Jurnalul Internațional de Științe Yoga a constatat că practicarea yoga poate reduce semnificativ durerile de spate și poate îmbunătăți funcția fizică. (3)

În concluzie, durerile de spate pot fi cauzate de mai mulți factori, iar soluțiile pot varia în funcție de cauzele specifice. Prin urmare, este esențial să acorzi importanța necesară pozițiilor de dormit, precum și calității saltelei pe care o folosești. O viață fără dureri de spate este dezirabilă oricui!
 
Bibliografie:
1. Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/back-pain/art-20044526
2. Universitatea de Medicină din Köln - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17544861/
3. Jurnalul Internațional de Științe Yoga - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4878447/
4. National Institute of Health - https://www.niams.nih.gov/health-topics/back-pain

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a se prelungesc până pe 13 iunie

Joi, 8 Iunie 2023
74

Înscrierile pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională pentru absolvenţii de clasa a VIII-a se vor prelungi până pe 13 iunie, iar probele de competenţe din cadrul examenului de Bacalau...

Salariile de bază ale personalului din sănătate, asistenţă socială, apărare şi ordine publică se majorează de la 1 iunie

Joi, 8 Iunie 2023
216

Salariile de bază ale unor categorii de personal din sănătate şi asistenţă socială, dar şi din apărare, ordine publică şi securitate naţională sunt majorate de la 1 iunie până la n...

Cinci persoane rănite, după ce un autocar cu numere de Botoșani a ieșit în decor

Joi, 8 Iunie 2023
428

Cinci persoane au fost rănite, joi, în urma unui accident rutier produs pe DN 2, în judeţul Vrancea, anunţă Centrul Infotrafic din cadrul Poliţiei Române.Conform sursei cita...