(P) Ghid complet pentru achiziționarea unui nou aragaz

(P) Ghid complet pentru achiziționarea unui nou aragaz

Cu ce îți petreci cel mai mult timp în bucătărie? Cu gătitul, desigur! Asta înseamnă că ai nevoie de cele mai bune aparate care să-ți ușureze munca și să facă din rețetele tale o masă delicioasă. Astfel că mașina de gătit devine cel mai important punct din bucătăria ta.

Tu știi ce să-ți cumperi potrivit nevoilor tale? Iată ghidul complet de care ai nevoie pentru a decide care este mașina de gătit cea mai bună pentru tine!

În primul rând, trebuie să știi că există 2 mari tipuri de aragaze:

• de sine stătătoare;
• plite pe gaz încorporate.

Un aragaz de sine stătător poate sta singur sau lângă o serie de dulapuri. De obicei, aceste modele au o lățime de 50-60 cm, deci sunt ideale pentru familii sau case mai mici.
Dacă ai puțin mai mult spațiu sau mai multe persoane de hrănit, o plită pe gaz ar putea fi mai aproape de a-ți satisface nevoile. La cele mai mari modele, lățimea poate fi chiar și de 3 ori mai mare decât lățimea modelelor de sine stătătoare – ceea ce înseamnă că ai mai mult spațiu în cuptor, dar și mai mult spațiu pe plită.

Instalarea unui aragaz nou

Înainte de a cumpăra o nouă mașină de gătit, verifică toate conexiunile. Va trebui să te asiguri că poți conecta noua achiziție la o priză electrică, conducte de gaz sau ambele. Iată ce trebuie verificat!

• Prizele
La modelele electrice, acest aspect este esențial. Verifică ce putere are modelul pe care îl cumperi. Dacă puterea este mai mare de 3kW, este recomandat ca priza la care îl conectezi să fie la 2 m distanță. Dacă puterea este sub 3 kW, atunci priza ar trebui să fie la o distanță de 1.5 m. Nu uita ca înainte de montare să verifici și puterea pe care o au prizele, pentru a fi sigur că asigură amperajul potrivit mașinii de gătit pe care ai cumpărat-o.

• Țevile de gaz
Dacă în schimb ai optat pentru un model tradițional, pe gaz, atunci primul aspect de verificat sunt țevile de unde se va alimenta. Este recomandat ca ele să nu fie mai departe ed 1.5 m față de aparatul de gătit. Și pentru unele dintre aceste modele vei avea nevoie de o priză, deci verifică și ceea ce este menționat la primul punct.

• Ventilația
Pentru a fi în siguranță când gătești, e nevoie ca bucătăria ta să aibă o fereastră sau ușă care dau direct spre exterior. În cazul în care bucătăria este foarte mică și nu ai nici ușă spre afară, nici o mică fereastră, atunci ai nevoie de un sistem de ventilație.

Ce să iei în considerare când cumperi un aragaz

• Spațiul de gătit pe care îl oferă
Dacă ai des musafiri sau ai o familie numeroase, ori pur și simplu îți place să gătești multe feluri de mîncare, ar fi bine să optezi pentru un model cu două cuptoare. Dacă vrei să-ți fie ușor, atunci alege unul cu un cuptor cu o capacitate de cel puțin 65 de litri, pentru ca masa de prânz de duminică pentru toată familia să încapă fără probleme.

Pe lângă spațiul din cuptor, și numărul de ochiuri este important. Dacă locuiești singur, o plită cu 2 ochiuri îți este de ajuns. Totuși de la 2 persoane în sus, este nevoie de cel puțin 3 ochiuri. Oricum majoritatea modelelor standard au 4 ochiuri: unul mare, unul mic, și două de dimensiuni medii.
Bineînțeles că există și variante cu câte 5, 6 sau chiar 8 ochiuri. Acestea sunt recomandate doar familiilor foarte numeroase.

• Câte resurse consumă
De obicei, aparatele casnice sunt încadrate pe o scară a consumului de energie de la A la G, unde A reprezintă un consum redus, iar G un consum destul de ridicat. Astfel că dacă vrei un aparat cât mai eficient, optează pentru modele cotate cu A. În felul acesta contribui și la salvarea planetei, în timp ce facturile tale la gaze și energie electrică nu îți vor da bătăi de cap.

• Ce resursă folosește
Există plite care funcționează pe gaz, sau plite cu inducție.

Cum se măsoară pentru un cuptor electric încorporabil nou

Dacă ai optat pentru om plită pe gaz, atunci ai nevoie și de un cuptor. Iată cum să faci măsurătorile corect pentru a alege modelul potrivit bucătăriei tale!
Măsoară spațiul disponibil pentru cuptorul electric incorporabil, luând în considerare înălțimea și lățimea. Reține că, dacă intenționezi să ai o plită pe gaz care se potrivește perfect cu cuptorul, vei avea nevoie de 75 cm de spațiu deasupra plitei din motive de siguranță. Dacă ai plită cu inducție, poți lăsa doar 65 cm.

De asemenea, vei dori să te asiguri că dulapurile de bucătărie nu sunt direct deasupra plitelor. Asigură-te întotdeauna că instalezi cuptorul pe o suprafață solidă, plană. Covorul sau podeaua moale sunt nesigure.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Elevii participanți la olimpiadele internaționale vor susține mâine prima probă a Bacalaureatului!

Luni, 20 Mai 2024
94

Proba obligatorie a profilului, Matematică sau Istorie, se va desfășura pe 22 mai. În data de 23 mai are loc proba la alegere a profilului și specializării, iar elevii care învață &...

Prognoza meteo pentru perioada următoare: Când vine vara și unde vor fi vijelii!

Luni, 20 Mai 2024
285

Meteorologii anunță că, în perioada imediat următoare, temperaturile vor fi în creștere, dar ne așteaptă și episoade cu ploi, vijelii, grindină și vânt intens.20 - 27 m...

Armata Română organizează o nouă campanie de recrutare rezerviști voluntari!

Luni, 20 Mai 2024
136

Sunt disponibile 4.936 de locuri de rezervişti voluntari (ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi) în unităţi militare de pe întregul teritoriu naţional.&rd...