S-a decis: Chiriile pentru locuințele ANL au fost MAJORATE! De când se aplică!
BOTOSANI

Consilierii locali, întruniți marți în ședință ordinară, și-au dat acordul pentru majorarea chiriilor pentru cele peste 600 de locuințe ANL aflate în municipiul Botoșani.

 

S-a decis: Chiriile pentru locuințele ANL au fost MAJORATE! De când se aplică!

Decizia de majorare adoptată de autoritățile locale vine pe fondul modificărilor legislative ce au fost operate la nivel național, privind stabilirea cuantumului chiriilor pentru locuințe construite de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL).

În ședința de miercuri, aleșii au stabilit și cota autorității locale care se aplică numai chiriașilor care au peste 35 de ani, și care va fi de 0,5%, limita maximă care putea fi adoptată fiind de 1%. Practic, asta va însemna că pe lângă chirie, lunar va trebui plătită și această cotă care va fi de câțiva lei, banii mergând într-un fond de unde vor putea fi folosiți ulterior pentru reparații în perimetrul cartierelor ANL.



La nivel central, au fost făcute demersuri pentru anularea HG prin care s-a stabilit noua modalitate de calcul a chiriilor, dar deocamdată nu s-a luat vreo decizie. 

"Noi dacă o să avem intervenții de făcut la locuințele ANL, să dau un exemplu se prăbușește un trotuar de lângă bloc, se întâmplă ceva în perimetru, singura noastră sursă prin care putem rezolva problema cetățenilor este din acest 1%. Mie oricum mi se pare foarte mic, că e 0,1, că este 0,5%, dar putem face un fond să intervenim. Eu am propus 0,5%, dumneavoastră ați propus 0,1% (n.red. propunerea de 0,1% a venit din partea consilierilor PSD), să dea Dumnezeu să nu avem probleme pentru a interveni. Aceștia sunt singurii bani care vin spre Consiliul Local. Operatorul va încasa în fiecare mai puțin cu vreo 400.000 de lei la ceea ce avem noi acum, restul banilor se duc la stat, relativ corect zic eu, pentru a investi în noi locuințe ANL. Noi cum mai avem un cartier de făcut ne prinde bine. Rămâne în discuție de a se amenda Hotărârea de Guvern, eventual pentru încă un an sau doi. Dar acum obligativitatea este să luăm această hotărâre și să stabilim procentul", a precizat primarul Cătălin Flutur.

Din evaluările efectuate de societatea Locativa, chiria pentru o locuinţa ANL cu 2 camere pentru tineri cu vârsta sub 35 ani ar fi de circa 396 lei/lună, iar pentru tinerii cu vârsta mai mare de 35 ani de aproximativ 539 lei/lună.

La garsoniere cei care au peste 35 de lei vor plăti o chirie de maxim 370 de lei, iar la un apartament cu trei camere chiria pentru cei peste 35 de ani va depăși 500 lei. Pentru chiriașii care au sub 35 de lei, chiria pentru o garsonieră va fi de 270 de lei, iar la trei camere de aproximativ 390 de lei. 

"Mi se pare o creștere extrem de mare, să crești deodată de patru-cinci ori chiriile. Șim scopul pentru care au fost construite aceste blocuri, pentru a ajuta o clasă socială cu un tarif care să fie cumva constant. Corect ar fi ca majoritatea din Parlament să facă demersuri pentru a anula această Hotărâre de Guvern. Nu este vorba de 1%, nu acolo e problema, la 2-3 lei, locuitorii de la ANL nu se uită la aia, e vorba că e o creștere foarte mare a chiriilor", a comentat consilierul local Gabriel Alecsandru.

Adeverinţele necesare calculului chiriei vor fi prezentate de către chiriaşi cu veniturile brute ale membrilor de familie aferente lunii septembrie 2016, iar pentru titularii contractelor de închiriere care nu prezintă adeverinţe cu veniturile realizate, coeficientul de ponderare va fi de 1,00. 

Noile chirii majorate pentru locuintețe ANL din municipiul Botoșani sunt aplicabile începând cu data de 1 ianuarie 2017.

Acestea sunt valabile doar pentru anul în curs. În fiecare an se vor stabili aceste chirii, raportat la cursul euro de la data de 31 octombrie a anuluiu anterior. 

În cazul persoanelor care au sub 35 de ani, chiria se va stabili în funcție de suprafața desfășurată a locuinței, în timp ce în cazul chiriașilor care au peste 35 de ani la calculul chiriei se vor lua în considerare și veniturile pe care aceștia le realizează.

 

 

Spune-ne opinia ta