Protest la Mediu, grevă japoneză la Consiliul Judeţean! FOTO
UPDATE!

Protestele cauzate de legea salarizării unitare cuprind tot mai multe instituţii botoşănene. După Agenţia de Protecţie a Mediului, Primăria Botoşani şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, şi funcţionarii Consiliului Judeţean au intrat astăzi în grevă japoneză.

Protest la Mediu, grevă japoneză la Consiliul Judeţean! FOTO

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Nemulţumirea este aceeaşi: lăsarea salariilor la mâna consilierilor judeţeni, după cum s-a decis la Camera Deputaţilor, cameră decizională în cazul legii salarizare unitare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Botoșani, Costică Macaleţi, spune că a fost anunţat de către liderul sindicatului din instituţie despre faptul că funcţionarii vor intra în grevă japoneză pe fondul prevederilor legii salarizării unitare. "În general, eu sunt pentru salariaţi şi pentru drepturile lor şi vom face demersurile necesare la Ministerul Muncii. Eu sunt cel care a insistat pentru majorarea salariilor în ideea unei hotărâri a Curţii Constituţionale privind alinierea salariilor funcţionarilor publici din Consiliul Judeţean pe aceleaşi trepte de salarizare", spune şeful Consiliului Judeţean.


Liderul de sindicat de la Consiliul Judeţean, Ioan Ţurcanu, spune că revendicările funcţionarilor publici şi a personalului contractual din instituţie sunt aceleaşi pe care le-au exprimat toate sindicatele funcţionarilor publici din ţară.

"Noi suntem nemulţumiţi că funcţionarii publici şi personalul contractual din asdministraţia locală nu sunt incluşi în grilele de salarizare şi ne întrebăm, fără a avea răspuns deocamdată, cum se va aplica legea funcţionarilor publici potrivit căreia funcţionarul public îşi desfăşoară activitatea sub jurământ şi modul de salarizare pe care îl va face un Consiliu Local sau un Consiliu Judeţean. Nu ne temem că vom pierde majorările salariale recente, dar există incertitudinea păstrării locurilor de muncă, a salariului pe care îl avem în prezent", spune Ioan Ţurcanu.

Aşa cum au anunţat, funcţionarii Agenţiei de Protecţie a Mediului au întrerupt lucrul cu un protest spontan. Aceştia sunt îngrijoraţi de faptul că riscă să piardă şi acea majorare salarială de 20% obţinută recent.

"Deocamdată Ministerul Dialogului Social trebuie să desemneze o persoană în vederea negocierii, dar oricum nu poate face nimic pentru soluţionarea conflictului. În următoarele şapte zile negociem cu Ministerul Dialogului Social pentru ca abia apoi să putem declanşa greva. Parcurgem paşii legali conform legii dialogului social şi de pe 15 iunie, odată cu Garda de Mediu- care a suspendat deocamdată mişcările de protest, declanşăm greva generală. Prin legea privind promulgarea Ordonanţei 2 pe 2017, nouă şi Comisariatelor Gărzii de Mediu precum şi la Protecţia Consumatorilor ni s-a acordat un procent de 20% mărire de salariu începând cu 1 iunie 2017. Prin legea salarizării unitare, la articolul 37 aliniatul 2, se prevede ca salariile funcţionarilor publici din administraţie, inclusiv ale noastre, începând cu 1 iulie să fie cele de la nivelul lunii martie 2017, adică am beneficiat de mărirea de salariu o lună. Iar la comisia de muncă luni nu s-a pomenit nici măcar o dată despre acea mărire de salariu a noastră, care ar trebui trecută ca excepţie la articolul 37 din legea- cadru", spune Loredana Burlacu, liderul de sindicat de la Agenţia de Protecţie a Mediului.




Liderul de sindicat din Consiliul Judeţean Botoșani


 

 

Spune-ne opinia ta