COVID. În timp ce în Botoșani se dă cu stângul în dreptul, un județ din România a trecut la testarea comunitară, cu o strategie inovativă

În vreme ce procedura de testare stabilită la nivel central este cea de prelevare a probelor de sânge în vederea depistării noului coronavirus doar în cazul contacților/suspecților care prezintă simptomatologie, așa cum se aplică și în Botoșani, un județ din România a schimbat tactica.

Începând de joi, 9 aprilie, în județul Bihor se aplică o nouă strategie de prevenție, prin testarea comunitară.

Metoda de testare comunitară crește volumul, viteza și eficiența depistării persoanelor infectate cu Covid-19 și vine în completarea procedurilor în vigoare, care se bazează pe testarea individuală, având un ritm de depistare mai lent.

„Noua strategie de testare comunitară constă în definirea de zone clar delimitate geografic, cu populație omogenă, și testarea comunităților din zonele respective prin metoda „pooling”, respectiv testarea mai multor persoane într-o singură probă. În cazul confirmării probei, grupul testat pozitiv va fi divizat în subgrupe mai mici, multiplu de doi, și retestat până la identificarea tuturor persoanelor pozitive (ex. divizare grup: 64, 32, 16, 8, 4, 2). Astfel, pe lângă creșterea volumului și vitezei de depistare a cazurilor pozitive, această metodă crește și eficiența testării, prin folosirea unui număr considerabil mai mic de teste, față de testarea individuală care se practică în prezent”, se arată într-un comunicat al Instituției Prefectului din județul Bihor.

Potrivit sursei citate, metoda de testare comunitară va fi aplicată și în cazul celor aflați în carantină. Deși metodologia actuală prevedea că testarea persoanelor carantinate asimptomatice nu este necesară, în județul Bihor toate persoanele au fost testate înainte de ieșirea din carantină.

„Menționăm că această strategie este aplicată cu succes în prevenția Covid-19 în Israel, fiind o metodă folosită la nivel mondial în prevenția altor tipuri de epidemii. Metodologia de aplicare pentru Bihor a fost avizată de un grup de specialiști din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea și al Direcției de Sănătate Publică Bihor.

Probele prelevate sunt testate prin metoda PCR la aparatul achiziționat din donații comunitare în decursul lunii trecute, iar de săptămâna viitoare va intra în funcțiune un al doilea aparat de testare PCR, achiziționat cu acordul Ministerului Sănătății”, mai arată comunicatul Prefecturii.

În comparație, în județul Botoșani s-au efectuat, până sâmbătă, 11 aprilie, 529 de teste, majoritatea prelucrate la Iași. La Spitalul Județean „Mavrmati”, pe Secția de Infecțioase, există două aparate de testare PCR, dintre care unul a fost adus pe 31 martie, iar celălalt este în curs de instalare. Operarea cu cel dintâi aparat, cel donat prin eforturile botoșănenilor și ale companiilor locale, prin Asociația „Salvează o inimă” a început abia pe parcurul zilei de 9 aprilie, când au fost procesate 39 de teste.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Femeile se pot pensiona cu 3 ani și jumătate mai devreme, care sunt condițiile și cine se încadrează!

astăzi, 09:31

Femeile care au născut sau au adoptat copii pot beneficia de o reducere a vârstei de pensionare, conform noii legi a pensiilor (Legea nr. 360/2023), în vigoare de la 1 septembrie 2024. Ac...

Vrea victoria! Câți bani pune la bătaie Valeriu Iftime pentru primele fotbaliștilor, la meciul cu FCSB!

astăzi, 09:03

Partida reprezintă o restanță din etapa a patra. Meciul a fost amânat în perioada în care FCSB era implicată în preliminariile cupelor europene. Prime de senzație pentr...

Deputatul Marius Budăi spune că prezența PSD în viitorul guvern este garanția finalizării Autostrăzii Moldovei până în județul Botoșani! (Video)

astăzi, 09:00

Deputatul PSD Marius Budăi a scris într-o postare pe rețelele de socializare că finalizarea Autostrăzii Moldovei A7, prevăzută în Programul PSD pentru următoarea guvernare, reprezin...