Contraexpertiză la blocul afectat de explozie. "Probabil mare parte din cetăţeni vor putea locui în bloc"

Veste îmbucurătoare pentru locatarii care şi-au părăsit apartamentele în urma exploziei ce s-a produs la jumătatea lunii septembrie într-un bloc de pe strada Primăverii, din municipiul Botoşani. 

Se pare că situaţia imobilului nu este chiar atât de gravă, profesorul universitar ieşean Andrei Szalontay, cel care va face proiectarea, va veni miercuri la Botoşani şi va efectua şi o contraexpertiză la blocul afectat de deflagraţie.

La o primă vedere, acesta a apreciat că starea în care se află clădirea nu ar impune încadrarea în gradul seismic I, aşa cum a reieşit din expertiza efectuată de profesorul Dorel Plătică, dar o concluzie finală va fi prezentată după ce se vor studia din nou toate documentele şi se va merge şi la faţa locului şi va fi verificată fiecare locuinţă. 

“A fost o discuţie cu domnul profesor Andrei Szaalontay care a preluat într-un fel ceea ce ar fi trebuit să facă domnul profesor Plătică. Domnul profesor ne-a spus, spre bucuria mai ales a celor din bloc, că s-ar părea că situaţia nu este chiar atât de gravă, că nu ar fi vorba de grad seismic I, ci ar fi undeva încadrat la grad seismic III, ceea ce este foarte bine dacă este doar acest lucru. Contractul este între asociaţie şi domnul profesor, eu nu am făcut decât să intermediez venirea domnului profesor cu care noi am mai lucrat în zona Centrului Vevchi”, a declarat primarul Cătălin Flutur.

După ce blocul a fost încadrat în gradul de risc seismic I, celor 13 familii care locuiau în imobil nu li s-a mai permis să stea în apartamente, oamenii locuind în prezent la rude sau prieteni. Asociaţia de proprietari a deschis şi un cont unde până în prezent s-au adunat din donaţii aproximativ 40.000 de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru executarea lucrărilor de consolidare.  

Dacă încadrarea în gradul seismic se va schimba, o parte dintre locatari se vor putea întoarce în apartamente,

“Asta înseamnă că probabil mare parte din cetăţenii de acolo vor putea locui în bloc. Mare parte, nu cei direct afectaţi, cu o singură condiţie: să se facă o verificare în ceea ce priveşte utilităţile. O verificare asupra instalaţiilor electrice, instalaţiilor de apă, mai puţin a celor de gaz care au fost afectate şi sunt într-o anchetă, într-o verificare specială”, a precizat primarul Cătălin Flutur.

Edilul a spus că se va da un deviz estimativ provizoriu priind lucrările de reparaţii ce trebuiesc făcute. 

 

 

 

Spune-ne opinia ta