S-a schimbat comportamentul populației: România, unul dintre statele cele mai afectate de abandonul terenurilor agricole

S-a schimbat comportamentul populației: România, unul dintre statele cele mai afectate de abandonul terenurilor agricole

România este unul dintre statele cele mai afectate de abandonul terenurilor agricole din Europa. Noua generație pare să se îndrepte spre alte sectoare de activitate iar agricultura nu mai pare o idee de perspectivă.

În total, în Uniunea Europeană, nu mai puțin de 5 milioane de hectare de terenuri agricole vor fi abandonate doar până în 2030. Mai mult, 30% din terenurile agricole din Europa, adică nu mai puțin de 56 milioane hectare, se află în risc avansat de abandon.

România este unul dintre statele cele mai afectate de acest fenomen, alături de Austria, Cipru, Estonia, Finlanda, Grecia și Letonia.

Datele au fost centralizate într-un studiu comandat de Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European (AGRI) și a fost făcut public la mijlocul săptămânii trecute.

Principalii factori care conduc la abandonul terenurilor agricole sunt, toți, prezenți în România: accesul dificil la piață și creditare, lipsa irigațiilor, contextul economic și social, depopularea spațiului rural, acapararea terenurilor pentru scopuri speculative și extinderea zonelor urbane.

„Acest studiu îngrijorător vine cam târziu, pentru ca datele lui contrazic, pe alocuri, actualele planuri pentru viitorul agriculturii. Cum ar fi, de exemplu, recomandarea de a atrage oameni noi în sector, pentru a preveni abandonul. Însă structura noii Politici Agricole Comune permite destul de greu accesul unor oameni din afara sectorului, chiar daca lor, in principiu, li se oferă ajutor financiar. Sau faptul ca un teren neirigat este motiv de abandon, in timp ce Comisia tocmai a decis sa nu mai finanțeze dezvoltarea sistemelor de irigații. Ca sa nu vorbim despre paragraful care menționează plafonarea subvențiilor la 100.000 de euro, care, aflam din studiu, nu ar garanta automat o distribuție mai echitabila a fondurilor”, a intervenit într-o poziție publică eurodeputata Carmen Avram, membra în Comisia AGRI.

Europarlamentarul roman a tras un semnal de alarmă asupra impactului negativ pe care îl va avea reducerea suprafețelor de teren care vor fi utilizate în agricultură și importanța politicilor europene si naționale care să conducă la reducerea abandonului terenurilor agricole.

 

Spune-ne opinia ta