Românii care refuză plata amenzilor ar putea risca să ajungă la închisoare

Persoanele care încalcă legislația din țara noastră și sunt sancționate contravențional vor avea un termen mai mare pentru a-și plăti amenda și, în anumite condiții, aceasta sancțiune s-ar putea transforma în pedeapsă cu închisoarea. Măsura transformării sancțiunilor contravenționale în pedepse cu închisoarea este propusă într-un proiect de act normativ ce a ajuns recent în atenția senatorilor pentru dezbatere.
 
Potrivit Avocatnet.ro, contravenienții ar putea avea mai mult timp la dispoziție pentru plata amenzilor și, dacă refuză să plătească amenda și să facă muncă în folosul comunității, ar putea face chiar și închisoare, conform unei Propuneri legislative pentru modificarea art.(39 indice 1) din Ordonanţa Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor. Proiectul de act normativ a fost înregistrat recent la Senat pentru dezbatere, iar pentru a se aplica, acesta are nevoie de aprobarea parlamentarilor, de semnătura președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial.
 
Mai exact, potrivit propunerii legislative, persoanele sancționate contravențional vor avea la dispoziție pentru plata amenzii, pe lângă termenul inițial de 30 de zile de la rămânerea definitivă a sancțiunii, un termen suplimentar de 60 de zile, în care, chiar dacă nu plătesc integral amenda, trebuie să-și arate intenția de a achita amenda primită, prin plăți parțiale sau eșalonate. În cazul depășirii termenului suplimentar, instanța din zona în care locuiește contravenientul va înlocui amenda cu activitate în folosul comunității, efectuată sub directa supraveghere a poliției locale.
 
În condițiile în care contravenientul nu se va prezinta, în termen de 48 de ore de la comunicarea sentinței definitive, la primăria locală, primarul se va adresa instanței pentru transformarea pedepsei cu muncă în folosul comunității în pedeapsă cu închisoare.
 
În prezent, o amendă contravențională se poate plăti într-un termen maxim de 30 de zile, iar, după ce acest termen expiră, amenda este înlocuită cu muncă în folosul comunității pentru cel mult 50 de ore, dar nu există măsura transformării pedepsei cu munca în pedeapsă cu închisoarea.
 
Dacă ar ajunge să se aplice, această propunere legislativă ar reduce cheltuielile cu urmărirea și executarea silită a contravenienților, ar mări încasările la bugetul local și ar reduce numărul contravențiilor înregistrate.
 
Atenție! Propunerea legislativă NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, aceasta trebuie adoptată de Parlament, promulgată prin decret prezidențial și publicată în Monitorul Oficial.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI