Persoanele care au carte de muncă nu vor plăti CAS pentru drepturi de autor obţinute ocazional

Persoanele care au carte de muncă nu vor plăti CAS pentru drepturi de autor obţinute ocazional

 EMIL BOC  

Executivul se va întruni luni într-o şedinţă specială pentru a discuta despre normele metodologice referitoarea la modificarea Codului Fiscal.

Guvernul Emil Boc a amânat pentru luni aprobarea normelor de aplicare la ordonanţa de modificare la Codul Fiscal, prevăzută iniţial pentru astăzi. Persoanele care sunt angajate cu carte de muncă şi remunerate doar ocazional cu drepturi de autor, precum la realizarea unei cărţi, nu vor plăti CAS pentru plăţile efectuate prin drepturi de autor, a decis Guvernul în şedinţa de miercuri.

Proiectul pe care îl are în discuţie guvernul stabileşte cum se diferenţiază o activitate dependentă de una independentă în impozitarea drepturilor de autor sau cum se taxează dobânzile cu 16%.  Ordonanţa de Urgenţă de modificare şi completare a Codului Fiscal mai prevede taxarea tichetelor de vacanţă şi de creşă, dar şi impozitarea plăţilor compensatorii.

Potrivit noilor reglementări, impozitul de 16% se aplică de la 1 iulie şi pentru dobânzile la conturile curente, depozitele la termen şi la vedere. Veniturile din dobânzile bancare au fost scutite de impozitul de 16% în 2009, iar măsura fusese extinsă şi pentru anul 2010.

De la 1 iulie se impozitează cu 25% şi câştigurile din jocuri de noroc. Impozitul se aplică asupra venitului net, calculat la nivelul câştigurilor realizate într-o zi de acelaşi organizator sau plătitor.

Prevederile care impuneau impozite suplimentare pentru cei care au mai multe imobile cu destinaţia de locuinţă au fost eliminate din textul OUG. Potrivit acestora, persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri cu destinaţie de locuinţă, care nu sunt închiriate unei alte persoane, urmau să plătească în anul 2010 o "taxă de solidaritate" reprezentând 50% din impozitul datorat în 2010 pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu, 100% din impozit pentru a doua şi 200% pentru a treia şi umătoarele.

Cota de TVA de 24% a intrat în vigoare tot de la 1 iulie.

Cât priveşte drepturile de autor, cota de cheltuieli deductibile a fost redusă de la 40% la 20% din venitul brut. În acelaşi timp este stabilită o obligaţie de plată a contribuţiilor obligatorii individuale limitată la cinci salarii medii pe economie.

Persoanele care au carte de muncă nu vor plăti CAS pentru veniturile din drepturi de autor obţinute ocazional, iar pentru cele obţinute lunar contribuţiile se calculează la o sumă echivalentă cu cinci salarii medii brute, potrivit normelor de aplicare care vor fi aprobate luni de Guvern.

De asemenea, orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit. Asupra acestor venituri se datorează contribuţiile individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj.

Noile măsuri mai prevăd modificarea cotei de impunere anticipată a câştigurilor din operaţiuni de vânzare-cumpărare a valutei la termen pe bază de contract, precum şi orice alte operaţiuni de acest gen de la 1% la 16% pentru persoane fizice rezidente. (realitatea.net)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Specialiștii antidrog, la datorie și în perioada Sărbătorilor!

astăzi, 19:15
45

În perioada minivacanțe de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale, specialiștii antidrog au desfășurat activități specifice de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată pen...

Sancțiuni de sute de mii de lei aplicate de polițiștii botoșăneni în perioada sărbătorilor!

astăzi, 18:47
51

Astfel, în medie, zilnic au acționat peste 150 de polițiști, fiind organizate 32 de  acțiuni punctuale, atât în zona localurilor publice și a celor în care se formeaz...

Peste 350 de jandarmi au asigurat ordinea în Botoșani în perioada minivacanței de 1 Mai și a Sărbătorilor Pascale

astăzi, 18:00
34

Dacă majoritatea cetățenilor a înțeles importanța adoptării unui comportament civilizat, au existat totuși situații în care a fost necesară aplicarea a 77 sancțiuni contrave...