Coplata - cat vom plati la medic de la 1 ianuarie?

Proiectul prin care se introduce coplata ar trebui sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2011. Astfel, pacientii vor plati, pe langa contributia la asigurarile medicale de 5,5% din salariul brut lunar, si consultatiile la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu si spital.

Pentru o consultatie la medicul de familie vom plati 5 lei, iar pentru vizitele acestuia la domiciliu, 15 lei.

Vizita la medicul specialist va costa 10 lei, iar in afara programului sau de lucru, 20 de lei. Cand vom chema ambulanta vom plati 20 de lei. Coplata pentru spitalizare va fi de 10 lei.

Unde se duc banii?

Potrivit ministrului Sanatatii, Cseke Attila, banii proveniti din coplata se vor duce doar in vistieria institutiei sanitare. Doctorii nu vor beneficia direct de niciun procent din acest venit suplimentar, in ciuda coruptiei din sistem.

De la 1 ianuarie 2011, pacientul va plati maximum 50 de lei pe luna pentru tichetele de sanatate. Un studiu despre coruptia din sanatate arata ca, lunar, fiecare roman da 12 lei spaga la medic.

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a declarat pentru Adevarul ca banii din coplata vor ramane la spital: "Intreaga suma ramane la prestatorul de servicii, adica la bugetul spitalului. Medicului nu-i va reveni niciun ban, in mod direct. In acest moment, in lege nu este stabilit un procent din consultatie care sa-i revina cadrului medical.

Banii care se vor strange din tichetele de sanatate se vor cheltui pe infrastructura, dotari, tratamente, medicamente", a declarat Cseke Attila.

Potrivit proiectului Ministerului Sanatatii, pacientii vor plati o suma de bani, contra unei chitante, pentru fiecare consultatie la spital, la medicul de familie sau la medicul din ambulatoriu, dar nu mai mult de 600 de lei pe an, adica in jur de 50 de lei pe luna.

Ideea nu este una noua. Fostul ministru al Sanatatii, Ion Bazac, propunea in premiera anul trecut acest sistem, despre care credea ca va reusi sa scoata spaga din spitale.

Scutiri de la coplata

- Vor fi scutite de la plata tichetelor de sanatate persoanele defavorizate: persoanele asistate social (conform legii 415/2001), pensionarii cu pensii sub 700 de lei, somerii, tinerii sub 18 ani sau persoanele cu handicap.

- Dupa atingerea plafonului de 600 de lei pe pacient, nu se mai plateste contributie personala la serviciile cu tichete de sanatate. Pe baza tichetelor adunate, pacientii vor primi un document de la casa de sanatate, prin care se precizeaza ca pentru anul respectiv nu mai trebuie sa plateasca alti bani. (ziare.com)

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

CNPP: A crescut numărul pensionarilor botoșăneni care beneficiază de indemnizație socială!

astăzi, 13:30

Numărul total al beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari a fost, în aprilie 2025, de 914.741 persoane, cu 7.129 mai mare în comparație cu luna precedentă, conform dat...

Jandarmii botoșăneni promovează oportunitățile unei cariere în Jandarmeria Română! (Foto)

astăzi, 12:40

Jandarmii botoșăneni au profitat de vremea frumoasă de sâmbătă după-amiază și au desfășurat o activitate în cadrul campaniei ,,Alege un viitor sigur în echipa noastră!&quo...

Români umiliți în Olanda de patronii care i-au angajat în fabrici!

astăzi, 11:23

De curând, inspectorii muncii din Olanda au făcut publică situația oribilă prin care trec mulți români stabiliți în Olanda. Ai noștri se numără printre miile de imigranți p...