Ordinul de Protecţie Provizoriu în cazul violenţei domestice, aplicabil odată cu publicarea normelor metologice

La aproape jumătate de an de la publicarea Legii privind modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței în familie, Monitorul Oficial a publicat vineri metodologia de aplicare a Ordinului de Protecție Provizoriu care este emis de care polițiști în cazul violenței domestice.

Ordinul de Protecţie Provizoriu în cazul violenţei domestice, aplicabil odată cu publicarea normelor metologice

Ordinul 146/2018, semnat de ministrul de interne, Carmen Dan, şi ministrul muncii şi justiţiei sociale, Marius Budăi, cuprinde o serie de dispoziții ce stabilesc structurile din cadrul Ministerului Afacerilor Interne care sunt competente să realizeze intervenția la evenimente de violență domestică.

Prin acest ordin s-a urmărit ca aceste modalitățile de intervenție ale Poliției Române să fie adaptate la particularitățile cazurilor de violență domestică, fără a necesita antrenarea unor resurse suplimentare. În sarcina polițiștilor s-a stabilit obligația de a efectua o evaluare a riscului generat de faptele individualizate constituind violență domestică, indiferent de modul în care iau cunoștință despre situațiile de fapt punctuale.

Formularul-tip de evaluare a riscului și a metodologiei de utilizare a acestuia are ca rol stabilirea unor criterii cât mai obiective pentru aprecierea gradului de risc asupra vieții, integrității fizice ori libertății unei persoane, victimă a violenței domestice, astfel încât să fie eliminat pe cât posibil subiectivismul inerent unui astfel de demers. De asemenea, în proiect sunt prevăzute obligațiile pe care le au polițiștii pentru a asigura executarea măsurilor de protecție ce pot fi dispuse prin ordinul de protecție provizoriu.





 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Câte clase trebuie să ai ca să poți conduce o mașină, ce spune legea!

Vineri, 26 Iulie 2024
750

Prin urmare, toți cursanții trebuie să citească și să rețină prevederile din legea circulației. Iar la finalul pregătirii, susțin un examen teoretic, în cadrul căruia răspund la &ic...

Șoferi din Suceava, prinși pe drumurile din Botoșani cu lemne transportate ilegal!

Vineri, 26 Iulie 2024
70

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că acesta nu deține documente legale pentru cantitatea de 1,5 metri cubi material lemnos transportată, motiv pentru care a fost sancțion...

Invitatul de la Știri cu Gelu Graur: ”Cea mai frumoasă perioadă din an este atunci când sunt pe două roți, împreună cu soția mea!”

Vineri, 26 Iulie 2024
295

Pasiune, adrenalină, călătorii rapide, dar și riscuri în trafic, deseori teribilism și, din păcate, uneori tragedii. În Botoșani, în fiecare lună, zeci de persoane obțin per...