Reproş guvernamental: nu avem adăposturi pentru victimele violenţei în familie. Un exemplu concret FOTO

A trebuit să vină un secretar de stat la Botoşani şi să reproşeze autorităţilor un fapt despre care se vorbeşte de ani de zile, dar de ani de zile este ignorat: nu avem un centru de cazare a persoanelor agresate în familie! Graţiela Drăghici a cerut clar înfiinţarea unui astfel de centru.

Într-un judeţ în care violenţa familială este la cote ridicate, nu există niciun adăpost pentru victimele violenţei în familie. Singura posibilitate este Centrul Maternal "Micul Prinţ", însă acolo sunt admise mame cu copii, iar capacitatea este mult prea redusă pentru necesar.

La lansarea campaniei "Informare acasă! Siguranţă în lume", în faţa primarilor din judeţ, a asistenţilor sociali, a mediatorilor comunitari şi a directorilor instituţiilor subordonate Ministerului Muncii, Ministerului de Interne şi nu numai, secretarul de stat în Ministerul Muncii, Graţiela Drăghici, a pus problema pe tapet în clar, cerând măsuri urgente.

"O parte din femeile care aleg să plece și să lucreze ilegal în străinătate este recrutată din rândul acestor femei captive financiar într-un mediu domestic abuziv și care neavând alternativă aleg această cale atât pentru a obține independența financiară, dar și pentru a evada din mediul domestic. Au fost 408 victime ale violenței domestice anul trecut soldate cu 27 de decese, deci în România se moare din cauza violenței domestice. Este evident că trebuie să luăm măsuri", a afirmat Grațiela Drăghici.

Potrivit secretarului de stat, se intenţionează modificarea legii privind egalitatea dintre femei şi bărbaţi precum şi a legii privind prevenirea şi combaterea violenţei domestice, în sensul introducerii în rândul actorilor implicaţi în reducerea acestui fenomen a reprezentanţilor din Protecţia Copilului şi din Consiliile Judeţene.

Între timp, însă, în judeţ, zeci de femei sunt agresate constant, considerând aceste agresiuni o parte integrantă a existenţei lor. Se complac în situaţie pentru că nu au pe cine să se bazeze, au copii de crescut şi cred, eronat, că celor mici le-ar lipsi tatăl, chiar aşa agresiv, sau că nu au mijloace de trai care să le permită să se despartă de coşmar.

Recent, un caz mediatizat şi la nivel naţional în urmă cu doi ani a fost soluţionat de judecătorii dorohoieni, prin condamnarea cu suspendare a unui individ agresiv.

Violenţă domestică şi lipsire de libertate au fost cele două capete de acuzare în cazul lui Simon U., de 37 de ani, din Cristineşti, un individ care şi-a bătut soţia de nenumărate ori, a torturat-o, a violat-o, victimă colaterală fiind şi mezina familiei, o fetiţă de câţiva anişori, care a ajuns în spital cu capul spart. Individul le-a bătut pe cele două atât de tare încât au avut nevoie de 70 de zile de îngrijiri medicale, micuţa ajungând până la Spitalul de Copii "Sfânta Maria" din Iaşi.

Ulterior, mama şi fiica au fost internate în centrul maternal. Cât individul a stat în arest preventiv, familia lui făcea presiuni asupra tinerei să ceară eliberarea lui, lucru pe care ea îl făcea. Până când, odată, anchetatorii au chemat-o la audieri şi au constatat că tocmai scăpase din nou din mâinile agresorului care o umpluse de vânătăi. Ca atare, au cerut instanţei arestarea preventivă a individului, în ciuda protestelor femeii.

Simon U. a stat după gratii până în iulie anul trecut, iar între timp femeia a deschis acţiune de divorţ. În august 2016, după ce instanţa a luat act de acordul de desfacere a căsătoriei, bărbatul a imobilizat-o pe fosta soţie, a băgat-o cu forţa într-o maşină şi a plecat cu ea la domiciliul părinţilor lui. Din fericire, martorii au sunat la 112, femeia fiind salvată de poliţişti.

Acum, însă, instanţa dorohoiană a dispus pedepse în cele două dosare. Astfel, în dosarul de violenţă în familie, Simon U. a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, iar în cel de lipsire de libertate în mod ilegal pedeapsa dispusă a fost de un an şi şase luni de închisoare, tot cu suspendare, pedepsele nefiind definitive. Ce se va întâmpla cu victimele sale? Cine va răspunde pentru viaţa lor?

 

Spune-ne opinia ta