Ambasadorul Italiei la Bucureşti: "Exploatarea este o crimă, dar pentru crime avem soluţii"

La 1,2 milioane de rezidenţi români în Italia, infracţiunile comise de români sunt exploatate de presă dar statistic, ele sunt foarte rare. Afirmaţia aparţine ambasadorului Italiei la Bucureşti, Marco Giungi, prezent la Botoşani la lansarea campaniei "Informare acasă! Siguranţă în lume", alături de ministrul românilor de pretutindeni, Andreea Păstîrnac.

Ambasadorul Italiei la Bucureşti: "Exploatarea este o crimă, dar pentru crime avem soluţii"

Ambasadorul Marco Giungi a accentuat asupra faptului că în Italia, la fel ca peste tot, drepturile oamenilor sunt respectate, însă şi aceştia trebuie să-şi cunoască drepturile.

"La acest eveniment am venit cu încredere și bucurie pentru că eu cred că această activitate este esențială. Oamenii nu sunt niciodată exploataţi, ignoranţa este exploatată. Vreau să transmit câteva mesaje, şi primul este acela că atât în Italia cât şi în România drepturile oamenilor sunt universale pentru oameni care sunt integraţi, pentru oameni care nu sunt integraţi, pentru lucrători civili, pentru sezonieri, sunt universale. Drepturile civile includ dreptul la avea un salariu minim aşa cum prevede legea, la condiţii minime, la demnitate. Este important să ne adresăm aici lucrătorilor sezonieri pentru ceilalţi 1,2 milioane de români existenţi în Italia sunt foarte bine integraţi şi este important să ne adresăm lucrătorilor sezonieri, să-i informăm în privinţa drepturilor lor, campanie pe care o facem astăzi în strânsă colaborare cu Ministerul Românilor de Pretutindeni şi cu ambasada României în Italia", a spus ambasadorul Italiei.

Potrivit înaltului oficial italian, lucrul esenţial pe care românii trebuie să-l ştie este acela că exploatarea prin muncă, exploatarea oamenilor este o crimă.

"Desigur, crime există oriunde, dar există soluţii pentru astfel de delicte. Soluţia în Italia este poliţia, judecătorii, legea. Au existat anumite cazuri de exploatare a românilor în Italia, din câte ştim, sunt în continuare alegaţii pe această temă, nu şi fapte. Şi aceste prezumţii ne îngrijorează şi începem investigaţii în baza acestor prezumţii şi am implementat diferite programe, cum ar fi program „Freedom” (Libertate, n.r.) pe care l-am intensificat, prin care s-au intensificat controalele în zonele unde există lucrători sezonieri. Mai mult decât atât, împreună cu partenerii noştri din România urmărim să informăm oamenii. Și în acest sens avem diverse programe prin care urmărim să trimitem atașați în România, la ambasade, la consulate, pentru a-i ajuta pe cetățeni", a explicat Marco Giungi.

În finalul intervenţiei sale, ambasadorul a notat similitudinile între românie şi italieni.

"Sunt convis că românii și italienii sunt foarte aproape și foarte similari. Așa că este ușor să ne înțelegem. Românii învaţă foarte repede limba italiană, s-au stabilit și s-au acomodat în Italia foarte ușor", a concluzionat Marco Giungi.

 

Spune-ne opinia ta