Instructori auto acuzaţi că se folosesc de metode imorale pentru ca elevii lor să fie examinaţi mai rapid

Şedinţa trimestrială a Comisiei de Siguranţă Rutieră a readus în discuţie problemele care se reflectă atât în siguranţa traficului din Botoşani cât şi în calitatea actului de predare- învăţare a cunoştinţelor necesare, teoretice şi practice, obţinerii permisului auto. Printre acestea, fenomenul creat de candidaţii din alte judeţe care "se mută" la domiciliile instructorilor auto botoşăneni pentru a susţine examinările la Botoşani.

Instructori auto acuzaţi că se folosesc de metode imorale pentru ca elevii lor să fie examinaţi mai rapid

În cadrul şedinţei desfăşurată la Instituţia Prefectului şi prezidată de subprefectul Daniela Lozneanu, şeful Serviciului Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor Botoşani, comisarul Marian Ciornea, a evidenţiat principalele probleme identificate de examinatorii Serviciului.

"Aceste aspecte identificate de cadrele Serviciului pe timpul desfăşurării activităţii de examinare a respectivilor candidaţi reprezintă, în opinia noastră, încălcări ale regulilor de pregătire a cursanţilor pentru obţinerea permisului de conducere", susţine cms. Marian Ciornea.

Potrivit oficialului, managerii şcolilor de conducători auto ar trebui să aibă în vedere, printre altele, respectarea programei de instruire minimă la proba practică pentru obţinerea permisului de conducere categoriile C, CE, D sau pentru tractor- în cazul candidaţilor, precum şi a celei maxime permise, în cazul instructorilor auto. De asemenea, instructorul auto care efectuează pregătirea practică să fie cel menţionat în fişa de şcolarizare.

"În continuare ne confruntăm cu o creştere nejustificată a numărului de candidaţi din alte judeţe ceea ce, după cum ştiţi şi dumneavoastră foarte bine, face ca termenele de examinare la proba practică să crească foarte mult şi chiar nejustificat, mai ales că nu ştiu cât este de reală acea reşedinţă a unor candidaţi, în ciuda declaraţiei pe proprie răspundere că timp de 185 de zile pe an acea persoană locuieşte la adresa pe care a declarat-o şi pe care o are menţionată în cartea de identitate ca fiind reşedinţa ei. Eu personal am mari îndoieli cu privire la realitatea acestor informaţii şi e un fenomen care nouă ne îngreunează foarte mult activitatea", a declarat şeful SPCRCÎV.

Mai mult, oficialul a făcut apel la instructorii auto să lase candidaţii să meargă singuri la depunerea documentelor pentru înscrierea la examinările teoretică şi practică.

"Lăsaţi-i să vină să facă singuri programările la examen. Dusul ăsta de mânuţă în jurul clădirii noastre seamănă a altceva şi sincer să vă zic, nu cred că e bine pentru că practic rolul dumneavoastră ar trebui să se oprească acolo unde se termină şcoala şi în rest să ne lăsaţi pe noi să ne facem treburile aşa cum ştim", afirmă cms. Marian Ciornea.

În ceea ce priveşte "apariţia" candidaţilor din alte judeţe la examinările susţinute la SPCRCÎV, şeful Serviciului susţine că a primit explicaţii greu de crezut din partea instructorilor auto: că au avut parte de publicitate ce a depăşit graniţele judeţului ceea ce le atrage cursanţi din alte judeţe, că breasla este liber- profesionistă, însă oficialul crede că motivul real este cu totul altul:

"Termenele de examinare de la Botoşani sunt un pic mai reduse decât în alte părţi. Erau reduse pentru că acum, cu această avalanşă de vize de reşedinţe, termenele au crescut. Un alt aspect este faptul că procentul de promovabilitate este mai mare decât în alte judeţe", a adăugat Marian Ciornea.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Polițiștii din Botoșani în alertă: Sunați la 112 dacă o vedeți pe Maria!

astăzi, 22:04
162

Marți, în jurul orei 12.00, fata a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.Bobeică Narcisa Maria are următoarele semnalmente: aproximativ 1, 65 m înălț...

Se întâmplă lângă noi: Lecție de istorie, arhitectură și numismatica la Agenția BNR Suceava!

astăzi, 20:18
50

Banca Națională a României (BNR) organizează cea de-a patra ediție a evenimentului „Zilele Porților Deschise”, în zilele de joi,18 aprilie, și vineri,19 aprilie. Pentru a...

Bărbat fără permis de conducere, depistat la volanul unui autovehicul neînmatriculat!

astăzi, 19:28
57

Polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 5 Mihăileni au oprit pentru control, luni,15 aprilie 2024, pe drumul comunal DC 77 din comuna Dersca, un autovehicul condus de un bărbat de 4...