Meteorologii anunţă precipitaţii, aşteptate de agricultorii din nordul judeţului Botoşani

Vremea s-a încălzit, dar nu scăpăm de ploi. Dacă pe orăşeni îi pot deranja reprizele de precipitaţii, pe agricultori îi bucură pentru că seceta de anul trecut le-a pus culturile în pericol iar nivelul de umiditate din sol indică deja secetă pedologică moderată.

Meteorologii anunţă precipitaţii, aşteptate de agricultorii din nordul judeţului Botoşani

Estimările meteorologice arată că joi, temperaturile vor avea valori cuprinse între 24ºC şi 10ºC. Cerul va fi parţial noros, cu înnorări accentuate înaintea reprizelor de ploaie anunţate. Precipitaţiile, însă, nu vor fi importante cantitativ. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări, predominant din sector sud- estic. Vineri, maxima va urca la 25ºC, în timp ce minima va fi de 12ºC. Cerul va fi parţial noros, iar vântul va sufla dinspre sud- est.

Ziua de sâmbătă aduce ploi, ba chiar furtuni însoţite de fulgere în formare. Temperaturile vor oscila între 23ºC şi 9ºC. Cerul va fi acoperit, iar vântul va sufla moderat dinspre sud- est. Precipitaţiile vor continua şi pe parcursul nopţii, sub formă de averse. Vântul se va roti dinspre nord- vest. Ziua de duminică va fi răcoroasă, maxima fiind de 17 ºC iar minima coborând la 8ºC. Cerul va fi parţial noros, iar dimineaţă se vor semnala averse. Vântul va sufla mai mult slab.

Din punct de vedere agrometeorologic, măsurătorile Administraţiei Naţionale de Meteorologie indică o secetă pedologică moderată în zona de nord a judeţului, unde conținutul de umiditate va înregistra valori scăzute, cuprinse între 160 şi 300 de metri cubi de apă la hectar. În mai bine de jumătate din teritoriul agricol al judeţului, însă, cantităţile de apă din sol sunt apropiate de optim, între 400 şi 500 de metri cubi la hectar.

Potrivit ANM, ritmurile vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfășura normal, în zonele de câmpie, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor urmând să fie intensificate, îndeosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă va fi posibilă definitivarea înfrățirii (90-100%), continuându-se faza de alungire a tulpinii (30-100%) și începutul înspicării (10-30%). În semănăturile tardive se vor înregistra apariţia frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţirea (50-100%), plantele având o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă. La rapiţă se va continua alungirea tulpinii și butonizarea (30-100%), precum și apariţia inflorescenţelor și înflorirea (10-100%), în majoritatea zonelor de cultură ale țării.

În cea mai mare parte a plantațiilor, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înflorire şi înfrunzire. Viţa de vie se va afla la dezmugurire și înfrunzire, în cea mai mare parte a podgoriilor. Culturile prăşitoare (floarea-soarelui şi porumb) înființate până în prezent își vor continua fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-50%).

Recomandările de specialitate includ continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr), fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare, combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole şi verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

La un pas de dezastru din cauza unei candele! Recomandările pompierilor botoșăneni (Foto)

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
421

Nu lăsați candelele aprinse lângă perdele, haine sau alte obiecte care pot lua foc uşor.Sâmbătă seara, într-o casă din localitatea Zăicești s-a produs un incendiu. Vecin...

Botoșăneanul care se dădea polițist număra ”mita” la vedere și îi garanta proxenetului: ”Procurorul îi șmecher! Clasare!”

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
432

Falsul polițist din Botoșani a pretins 23.000 de euro de la un proxenet ca să-i pună o vorbă bună la un așa-zis ”procuror” care ar fi instrumentat dosarul în care era acuzat d...

Campionat național cu 16 medalii obținute de sportivii din Botoșani!

Sâmbătă, 27 Aprilie 2024
253

În perioada 19-20 aprilie 2024, sportivii legitimați la secția de Taekwondo WT a Clubului Sportiv Botoșani, precum și cei ai Asociației Brilliant Taekwondo Sporting Club, au participat, &ic...