ITM a început o campanie de verificare a securității și sănătății în muncă. Cei vizați sunt constructorii

ITM a început o campanie de verificare a securității și sănătății în muncă. Cei vizați sunt constructorii

Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoşani a anunțat astăzi că în perioada 15.02. 2021 – 06.12.2021 desfăşoară o campanie de verificare a modului de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor.

Controalele sunt efectuate ca urmare a acţiunilor dispuse de Inspecţia Muncii prin Programul cadru de acţiuni pentru anul 2021, și cu cuprinde trei etape.

Prima etapă se va desfășura în lunile februarie – martie 2021 prin mediatizarea, informarea, conștientizarea privind modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor. A doua etapa se va desfășura în lunile aprilie – octombrie 2021 constând în verificarea modului de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor, prin acțiuni de control la angajatori, iar a treia etapă va cuprinde centralizarea rezultatelor campaniei la nivel local și a rapoartelor privitor la verificărilor masurilor.

“Pentru anul 2021, campania va urmări în special modul de respectare a cerințelor minime de securitate și sănătate în muncă la lucrările din domeniul construcțiilor, respectiv implementarea măsurilor necesare pentru asigurarea securității și sănătăţii lucrătorilor care își desfășoară activitatea în șantierele temporare sau mobile”, a explicat Cristian Leo Kohut, Inspectorul Şef al I.T.M. Botoşani.

Obiective generale ale campaniei sunt creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor din domeniul construcţiilor în ceea ce priveşte obligativitatea respectării prevederilor legale referitoare la securitatea şi sănătatea în muncă, cu precădere în prevenirea riscului de cădere de la înălțime.

De asemenea, controalele presupun încurajarea unei abordări participative, prin implicarea principalilor actori din domeniul construcțiilor, în acțiunea de diminuare a consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea prevederilor legale, aplicabile în domeniul construcţiilor.

Totodată, se dorește îndrumarea angajatorilor pentru crearea condițiilor care pot stimula lucrătorii, reprezentanții acestora, precum și sindicatele din domeniul construcțiilor, pentru o participare cât mai activă la procesul de implementare a legislației specifice domeniului construcții, la promovarea programelor proprii ale angajatorilor pentru creșterea nivelului de securitate și promovarea bunelor practici în acest domeniu de activitate economică.

Inspectorii ITM vor verifica modul de implementare a măsurilor necesare pentru asigurarea securității și a sănătății lucrătorilor, la angajatorii cu activitate în domeniul construcţiilor privind:

- organizarea activităţilor de securitate şi sănătate în muncă pe șantierele temporare sau mobile

- instruirea lucrătorilor

- lucrul la înălţime și acordarea echipamentului individual de protecție corespunzător sarcinii de muncă;

- utilizarea instalațiilor de ridicat și protecţia împotriva electrocutării pe șantierele temporare sau mobile

- cerinţelor minime de securitate şi sănătate la lucrările de săpături

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Tudor Carare

Ministrul Internelor despre Irina Alexe, secretar de stat MAI, pensionar la 42 de ani, cu o pensie de 13.000 de lei: Îi voi solicita să renunțe la una dintre cele două

astăzi, 08:45
50

Ministrul de Interne , Lucian Bode a vorbit, miercuri seara, la Realitatea PLUS, despre controversatul caz al botoșănencei Iria  Alexe, numită pe postul de secretar de stat la MAI, deși a ie...

Pandemia Covid-19 a readus în România peste 1,3 milioane de oameni. Mulți și-au găsit de muncă aici

astăzi, 08:27
55

Peste 1,3 milioane de români s-au întors în ţară în 2020, cel mai probabil din cauza Pandemiei Covid-19. Cel care a făcut anunțul a fost premierul Florin Cîţu, care ...

1.925.904,39 lei pentru amenajarea zonei de recreere de pe Aleea Nucului de la Botoșani

Miercuri, 3 Martie 2021
445

Amenajarea zonei de recreere Aleea Nucului nr. 12 A, propusă de municipalitatea de la Botoșani, va beneficia de o finanțare de 1.925.904,39 lei în acest an de la bugetul de stat, prin MDLPA....