Directorul DSVSA Botoșani: "Ne pasc trei pericole mari la nivelul județului"

Directorul DirecÈ›iei Sanitar-Veterinare È™i pentru SiguranÈ›a Alimentelor (DSVSA) BotoÈ™ani, Minodora Vasiliu, a tras un semnal de alarmă, vineri, în cadrul unei întâlniri cu primarii, asupra a trei pericole care amenință È›ara noastră, dar È™i judeÈ›ul BotoÈ™ani. Este vorba de pesta porcină, gripa aviară È™i rabia.

Directorul DSVSA Botoșani: "Ne pasc trei pericole mari la nivelul județului"

ApariÈ›ia unei singure suspiciuni de pestă porcină africană pe tetitoriul României ar însemna "distrugerea economiei naÈ›ionale pe specia porcină", potrivit directorului DSVSA BotoÈ™ani.

Minodora Vasiliu a făcut un apel la È™efii unităților administrativ-teritoriale să îÈ™i ia toate măsurile de precauÈ›ie, dar mai ales să disemineze informaÈ›iile privind prevenirea apariÈ›iei acestei boli la nivelul exploataÈ›iilor nonprofesionale. 

"Astăzi, la nivelul judeÈ›ului BotoÈ™ani È™i la nivelul întregii țări, ne pasc trei pericole mari: peste porcină, gripa avariară È™i rabia. Dacă pesta porcină duce la pierderi economice majore la nivel naÈ›ional, gripa aviară È™i rabia sunt boli care afectează È™i omul. Ucraina in acest moment are peste 120 de focare, nu avem însă toate informaÈ›iile, suntem foarte aproape. Acum câteva luni focarul cel mai apropiat de judetul Botosani a fost la  9 kilometri. Sunt doua categorii de atributii, restrictii in ceea ce priveste circulatia animalelor, intrarea pe teritoriul Romaniei din Republica Moldova si Ucraina a tot ceea ce inseamna produse din carne de porc si informarea pe orice cale a proprietarilor de animale din specia porcina", a spus Vasiliu.

Directorul DSVSA a făcut un apel ca toÈ›i cei responsabili să îÈ™i conjunge eforturile pentru a preveni apariÈ›ia unor astfel de boli la animale. In ceea ce-i priveste pe proprietarii de exploatatii nonprofesionale, acestia trebuie sa respecte o serie de masuri.

Nu trebuie sa introduca alte animale in exploatatie decat cu acordul medicului veterinar, dupa o prealabila verificare, sa aiba substante dezinfectante cu care sa dezinfecteze incaltamintea, sa foloseasca o anumita tinuta cand intra in exploatatii, iar cel mai important este sa anunte de urgenta orice simptom de imbolnavire a porcilor.

"S-au primit multe adrese de la Bruxelles sa intarim securitatea pe partea de exploatatii nonprofesionale. Rugamintea este sa va simulati singuri un caz de suspiciune de pesta potcina africana, daca anuntam ca avem o suspiciune cum actionati? Aveti materiale de protectie, excavator cu care sa putem aduna animalele moarte, avem o locatie unde sa ingropam porcii in cazul in care apare o suspiciune de pesta porcina africana? Sperăm ca virusul să nu pătrundă pentru că un singur focar înseamnă distrugerea economiei naÈ›ionale pe specia porcină, suntem destul de săraci să ne permitem astfel de distrugeri, trebuie să lucrăm ca o echipă, pentru a apăra economia țării È™i sănătatea oamenilor. AjutaÈ›i-ne să dăm mai aproape informaÈ›ia, de a spune oamenilor că un pericol care nu se vede nu înseamnă că nu există, e foarte aproape de noi È™i trebuie să se ia măsuri de precauÈ›ie", a fost mesajul directorului DSVSA BotoÈ™ani către toÈ›i primarii din judeÈ›.

În ceea ce priveÈ™te gripa avariară, cel mai apropiat focar de gripă aviară este la Bacău, unde a fost depistată boală la păsări sălbatice, dar È™i în exploataÈ›ii niprofesionale.  

ReprezentanÈ›ii DSVSA au atras atenÈ›ia că este foarte mare È™i riscul apariÈ›iei rabiei la câini È™i la pisici, pe teritoriul judeÈ›ului BotoÈ™ani, în condiÈ›iile în care vulpile pot parcurge È™i câte 20 de kilometri pe zi È™i pot ajunge foarte uÈ™or de pe teritoriul Ucrainei È™i al Republicii Moldova. 

 

 

Spune-ne opinia ta