Zona Centrului Vechi este cunoscută de toți locuitorii Botoșaniului ca fiind o zonă fierbinte și prin care se recomandă să nu treci la lăsarea serii.
„Nu a reieșit risc iminent”
Joi, la sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani, a fost organizată o conferință de presă în care au fost prezentate și mai multe date referitoare la ancheta care se derulează în acest caz.
Agent principal de poliție Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al IPJ Botoșani, a declarat că tânărului de 18 ani, Cris, i s-a înmânat un formular de evaluare a riscului, dar din care nu a reieșit că s-ar afla în risc iminent.
Însă, adolescentul are posibilitatea să solicite ordin de protecție provizoriu la o instanță de judecată.
„Prin declarația tip i-a fost întocmit formularul de evaluare a riscului și nu a reieșit risc iminent în urma completării formularului. Datorită acestui aspect i s-a înmânat o declarație tipizată conform legislației și poate solicita ordin de protecție provizoriu la instanța de judecată”, a declarat agent principal de poliție Delia Nenișcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.
Părinți sancționați în van din cauza copiilor scăpați de sub control
Reprezentanții Poliției Botoșani nu consideră că zona Centrului Vechi ar fi un punct fierbinte al municipiului, deoarece astfel de incidente se întâmplă sporadic și în alte zone din județ.
„Astfel de incidente, de multe ori spontane în zona respectivă, dar și în alte zone din județ, sunt tratate cu foarte mare atenție și celeritate. Vreau să vă spun că de la primirea apelului la 112 până pe data de 3 au fost identificați 16 minori care au participat într-un fel sau altul la acel incident. Din acei 16 observați la fața locului, doar 11 au fost identificați, iar trei dintre aceștia au calitatea de suspect. Au fost audiați în data de 4 septembrie la DGASPC și au recunoscut faptele, iar pe 12 septembrie vor fi prezentați la Medicină Legală pentru a se stabili dacă aveau discernământ și se va lua cursul procesual pentru a se stabili dacă se impune o măsură mai aspră”, a declarat cms. Tudor Costîn, inspector-șef al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) din Botoșani.
Cât despre părinții minorilor implicați în faptă, reprezentanții IPJ spun că au fost sancționați contravențional cu peste 5.000 de lei.
„Părinții celor 11 minori au fost sancționați cu amendă contravențională în valoare de peste 5.000 de lei”, a declarat cms. Tudor Costîn.
O parte dintre acești copii sunt în evidențele polițiștilor și cu alte fapte de natură penală săvârșite în trecut. Și nu este vorba doar despre violență, ci și despre furt.
Drept dovadă, o amendă aplicată părintelui, pe care oricum nu o va plăti, nu reprezintă rezolvarea problemei din Centrul Vechi.
„O parte dintre ei, da, sunt în evidența noastră cu alte fapte, cum ar fi violență, furturi, dar și altele. Au fost sancționați în funcție de faptele pe care le-au săvârșit la momentul respectiv”, a adăugat Tudor Costîn.
De asemenea, și familiile copiilor au mai fost sancționate în trecut pentru faptul că nu i-au supravegheat. În momentul de față există o anchetă socială în curs la Primăria Municipiului Botoșani.
„Se cunosc detalii despre familiile respective. Față de una dintre acestea s-a dispus și măsura sancționării contravenționale pentru că nu aveau documentele actualizate de reședință pe municipiul Botoșani. Inclusiv ancheta socială care urmează să se desfășoare la Primăria Botoșani va stabili detalii și mai amănunțite referitor la situațiile acestor familii”, a mai spus șeful Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani.
Posibilitatea ca minorii să fie instituționalizați
Văzând faptul că aceste familii nu își pot ține sub control copiii, autoritățile iau în calcul și instituționalizarea lor. Asta cel puțin în cazul celor care au sub 16 ani și nu pot fi trași la răspundere în fața legii.
„S-a discutat acest element și este într-o analiză punctuală”, a spus Tudor Costîn.
Om al străzii rupt în bătaie în zona Centrului Vechi
Un alt caz de o gravitate deosebită s-a întâmplat chiar la o zi distanță după ce această gașcă de copii l-a băgat în spital pe Cris, victimă devenind de această dată un om al străzii.
Reprezentanții IPJ spun că și în acest caz se derulează cercetări în momentul de față și nu pot oferi prea multe detalii.
„Se fac cercetări la Poliția Municipiului Botoșani și în acest caz. Toate cazurile sunt tratate de urgență. Nu vă putem comunica deoarece există o anchetă în curs. A fost audiată victima. Este dosar penal”, a declarat cms. Tudor Costîn.
În municipiul Botoșani funcționează de ani buni sistemul de supraveghere video. Despre acest aspect, oamenii legii spun că nu au acces la camerele video din oraș, ci doar Poliția Locală.
De aceea nu ar putea să fie anunțați în timp real dacă se întâmplă ceva undeva sau dacă s-a iscat vreun scandal în vreo zonă din oraș.
„Acel sistem de supraveghere video este în competența Poliției Locale. Noi nu avem acces la acel sistem ca să ne poată anunța în timp real, iar timpul de intervenție a fost de 3 minute. Cred că o astfel de întrebare poate fi adresată autorității publice locale și Poliției Locale”, a completat șeful IPJ Botoșani.
„Victimele nu au depus plângere”
De la începutul anului și până în momentul de față în acea zonă s-au înregistrat opt apeluri la 112. Trei dintre acestea vizau fapte de violență, dar care ulterior nu s-au concretizat.
Purtătorul de cuvânt al IPJ Botoșani explică: „Trei dintre acestea au vizat posibile fapte de violență, însă niciuna nu s-a concretizat în sensul că victimele nu au depus plângere, ori au părăsit zona până la sosirea polițiștilor. Au posibilitatea să se depună la sediu pentru a depune plângere, lucru care nu s-a întâmplat.”
Strigătul de ajutor al oamenilor în orașul care ”nu vede, nu aude”!