Joi, 5 septembrie, Inspectoratul Județean de Poliție Botoșani a organizat o conferință de presă care a avut ca temă temă modificările legislative pentru gestionarea eficientă a cazurilor de violență de către polițiști, în vizor fiind cazurile de violență domestică înregistrate în primul semestru al anului, precum și diferența dintre cele două legi în baza cărora polițiștii vor emite ordine de protecție provizorii.
În cadrul conferinței a fost abordat și cazul elevului de 18 ani bătut crunt în Centrul Vechi al municipiului Botoșani, șeful IPJ Botoșani menționând că declarațiile care au stârnit indignarea botoșănenilor au fost făcute în cadrul unei întâlniri de lucru la Prefectura Botoșani.
”Întâlnirea de lucru a fost organizată la solicitarea domnului prefect pe tema violențelor provocate de grupurile de tineri, în special în zona centrală a municipiului Botoșani și cu referire specifică la incidentul de la sfârșitul săptămânii anterioare. Am prezentat elemente generale legate de activitățile polițienești, din momentul apelului la 112 până în momentul întâlnirii de lucru, respectiv identificarea făptuitorilor, aplicarea procedurilor specifice în cazul minorilor sau sancționarea contravențională a părinților sau aparținătorilor”, a declarat cms. Tudor Costîn, inspector-șef IPJ Botoșani.
Șeful IPJ a ținut să menționeze că, la momentul întâlnirii de lucru, existau inițial puține elemente clare de identificare. ”Poliția are obligația de a verifica toate aspectele relevante, ca: traseul victimelor sau agresorilor, conjunctura în care cele două părți se aflau la locul incidentului, mobilul faptei sau locul de desfășurare. În același context am evidențiat și măsurile dispuse la nivelul unității, pentru asigurarea unui nivel cât mai ridicat de siguranță publică, fără a face referire niciun moment la restrângerea unor drepturi cetățenești sau controlul în afara legii a unei categorii de persoane”.
În cadrul conferinței de presă, inspectorul-șef al IPJ Botoșani a amintit cazurile cu care polițiștii s-au confruntat în acest an, cazuri pe care instituția pe care o conduce le-a gestionat ”exemplar”.
”Sunt profund afectat și în calitate de părinte de traumele tuturor părților vătămate și ale familiilor acestora. Aș aminti aici cazul dublului omor de la Manoleasa, dispariția minorului Ayan sau omorul fetiței de 8 ani, care au fost gestionate exemplar și care au avut un impact la nivelul întregii țări”.
”Doresc să adresez scuze tânărului agresat!”
În finalul intervenției, șeful IPJ Botoșani și-a cerut scuze public față de elevul agresat în Centrul Vechi, la sfârșitul săptămânii trecute.
”Cu această ocazie doresc să adresez scuze tânărului agresat la sfârșitul săptămânii trecute în zona Centrului Vechi, dacă prin expunerea într-un cadru de lucru a elementelor specifice muncii de poliție au fost generate aprecieri negative. Așa cum am arătat în nenumărate rânduri, IPJ Botoșani își face datoria indiferent de calitatea persoanelor și manifestă toleranță zero față de preocupările infracționale ale unor cetățeni, fie ei și minori”, a încheiat cms. Tudor Costîn, inspector-șef IPJ Botoșani.
Amintim declarația șefului Poliției Botoșani, care a stârnit reacții în comunitate: „Un tânăr oricare ar fi el, la ora 1 noaptea doarme. O altă categorie de tineri cu preocupări infracționale nu doarme. Noi trebuie să vedem de ce un tânăr care trebuia să doarmă la ora 1 noaptea, nu dormea la ora 1 noaptea. Pentru că există totuși, părerea mea, un substrat să zic așa, ori a fost la o petrecere, ori a fost la pregătire, la chitară, la mandolină, la ce-o fi fost. Concluzia este, așa cum a fost și în primăvară o situație cu un grup din ăsta de zurbagii..."