Condamnat la dispariție! 90% din tineri vor să părăsească municipiul Botoșani

Condamnat la dispariție! 90% din tineri vor să părăsească municipiul Botoșani

Unul din cele mai sărace municipii din România și din Uniunea Europeană, Botoșaniul pare condamnat la dispariție, dacă ar fi să ținem cont de ceea ce spun tinerii până în 35 de ani.

Un sondaj lansat de echipa de management a proiectului "Botoșani - Capitala Tineretului", la care au răspuns on-line până acum 500 de respondenți, și se așteaptă rezultatele a încă 500, pentru a fi cu adevărat relevant, a scos la suprafață tendințe uimitoare ale populație tinere din municipiul Botoșani.

În total, aproape 90% din tineri vor să plece din municipiul Botoșani, reiese din rezultatele centralizate până în acest moment.

Cei care își doresc să se mute în alte localități din România și din Uniunea Europeană au vârsta cuprinsă mai ales între 14  și 18 ani, la care se adaugă cei între 18 și 24 de ani, tineri care consideră Botoșaniul un municipiu lipsit total de oportunități pentru noua generație și care nu mai poate fi inclus în strategiile lor de dezvoltare pe viitor.

Cu o economie la pământ și jumătate din populație plecată în străinătate, Botoșaniul este considerat de majoritatea tinerilor ca fiind un municipiu care, pe o scală de la 1 la 5, abia primește nota 3.

Mai mult, 30% din cei chestionați consideră Botoșaniul ca fiind un municipiu execrabil, de nota 1, maxim 2, din 5.

“Statistica este mai mult decât tristă. E tragic, orașul Botoșani rămâne fără tineri, asta deși avem foarte mult potențial. Uitați-vă cât de mulți tineri botosaneni pleacă din orașul nostru și își fac un viitor în altă parte. Uitați-vă la realizările lor. De ce nu putem să îi atragem către Botoșani? Fără tineri, orașul nu se poate dezvolta și se va stinge încet încet. Pentru Botoșani, cred că pierderea tinerilor este cel mai mare dezavantaj. Știu că sunt foarte mulți tineri botoșăneni care au plecat în alte orașe și care își doresc să se întoarcă. Dar au nevoie de ajutor. Asta arătă pentru noi acest sondaj. E o realitate tristă, reală, dar remediabilă. Cerem atenție din partea autorităților, din partea parlamentarilor și din partea brandurilor locale. Susțineți tinerii, aveți nevoie de ei”, a declarat președintele Consiliului Județean al Elevilor de la Botoșani, Iosif Pintilie, unul din membrii echipei de management a proiectului "Botoșani - Capitala Tineretului”.

 

Spune-ne opinia ta