Arhiepiscopia Sucevei: ÎPS Calinic nu a interzis, ci a rugat preoții să ceară cu decență contribuții bănești

Arhiepiscopia Sucevei: ÎPS Calinic nu a interzis, ci a rugat preoții să ceară cu decență contribuții bănești

   Sursă foto: Basilica

Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a precizat că ÎPS Calinic nu a interzis, ci a rugat preoții să ceară cu decență contribuțiile bănești pentru serviciile religioase.

„Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhieposcop al Sucevei și Rădăuților, în circulara din 14 august 2020, nu a interzis, ci a rugat preoții, ca prin consiliul parohial să ceară cu decență contribuțiile bănești. Totodată a făcut trimitere la hotărârea Sfântului Sinod, care menționează faptul că există doar o singură taxă și aceea se va stabili de către consiliul parohial, taxă pentru concesionarea și întreținerea locurilor de înmormântare din cimitire”, se arată în comunicatul de presă transmis miercuri de  Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Tot în hotărârea Sfântului Sinod la care se face referire, se spune despre contribuțiile benevole, că reprezintă „sumele oferite de credincioși cu ocazia săvârșirii unor Sfinte Taine și ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial și are în vedere cheltuielile de funcționare a parohiilor.

Sfântul Sinod a reiterat interdicția condiționării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuțiile benevole ca donație din partea familiei pentru întreținerea bisericii parohiale.

În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanțe familiilor care au donat banii respectivi”, a transmis preotului Alexandru Flavian Sava, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei  Sucevei și Rădăuților.

 

 

Spune-ne opinia ta