Chinul lui Andrei, băiatul cu sindrom Down care a înotat la Paris. "Pentru antrenamente mergem la Suceava, la bazin", spune tatăl copilului!

Chinul lui Andrei, băiatul cu sindrom Down care a înotat la Paris. "Pentru antrenamente mergem la Suceava, la bazin", spune tatăl copilului!

 Dan Pălimariu, tatăl lui Andrei  

Cazul lui Andrei, copilul cu sindrom Down, a ajuns în atenția țării întregi, atunci când părinții săi au reclamat că fiul lor este discriminat într-o unitate școlară din municipiul Botoșani! Însă a depășit problemele și, cu multă concentrare și muncă, băiatul a început să practice înotul.

Cu ajutorul familiei, cu răbdare și determinare, Andrei Pălimariu a ajuns în echipa paralimpică a României, cu care a reușit să participe la Campionatul European de la Paris.

Neajunsuri sunt încă multe. Cel mai important, distanța până la un bazin de înot, Andrei fiind nevoit să meargă până la Suceava pentru a se antrena, întrucât în Botoșani nu există nici un bazin optim pentru performanță.

„La Botoşani încă nu avem condiţii pentru a face antrenamente pe cât de dese şi multe ar trebui, pentru a încerca o performanţă. Lui Andrei îi place foarte mult înotul, dar pentru antrenamente mergem la Suceava, la bazin, unde fie trebuie să ajungem seara, fie dimineaţa la 7”, a precizat cu amărăciune Dan Pălimariu, tatăl lui Andrei.

Campionatul European de Înot a fost organizat la, Paris, între 28 Octombrie - 4 noiembrie 2017, de către Organizaţia Internaţională de Înot al Persoanelor cu Sindromul Down. În competiție au intrat 20 de ţări, cu 130 de înotători. România a fost reprezentată de trei sportivi care s-au înscris în barem: Pălimariu Andrei Constantin (din Botoșani), Badea Bogdan Valentin şi Veress Erna. Au fost nouă sportivi juniori în total, România înscriind doi: Badea Bogdan şi Pălimariu Andrei.

Țara noastră a participat la 5 probe: 50 m spate M, 50 m bras F, 50 m fluture M, 50 şi 100 m liber M.

21 Martie marchează Ziua Mondială a Sindromului Down şi reprezintă o zi de conștientizare la nivel mondial a persoanelor cu Sindrom Down ce a fost recunoscută oficial de către Organizația Națiunilor Unite în 2012. Această dată -21/3- semnifică 3 copii ale cromozomului 21, caracteristică unică a persoanelor cu Sindrom Down. Prezenţa unui cromozom 21 suplimentar duce la existenţa a 47 cromozomi, faţă de 46 cât are un om în mod normal. Gradul de dizabilitate diferă de la o persoană la alta, având nevoie de o îngrijire corespunzătoare pentru a duce o viaţă normală. Cu toate acestea, dacă astfel de persoane au parte de un mediu adecvat pot practica sportul, dansul, pot lucra şi realiza obiecte artistice precum și alte activități care le permit să progreseze în diverse domenii.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Week-end cu zeci de permise suspendate și sute de botoșăneni sancționați!

Monday, 4 November 2024

În weekendul care a trecut, polițiștii botoșăneni au acționat pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, intervenind la peste 100 de evenimente, majoritatea sesizate prin apel l...

Liviu Ciobotariu, după ce Botoșani a ajuns la 3 înfrângeri consecutive: ”Eu sunt responsabil de rezultat!”

Monday, 4 November 2024

Singurul gol al partidei a fost marcat de către Jordan Gele, în minutul 59, din pasa lui Florin Purece. ”Eu sunt responsabil de rezultat” Botoșani a ajuns la trei înfr&...

Expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără artist”, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani!

Monday, 4 November 2024

Muzeul Județean Botoșani organizează, în spațiul Galeriilor de Artă „Ștefan Luchianˮ Botoșani, expoziția comemorativă „Eugen Ispir (1909-1974) – 50 de ani fără arti...