Cei care nu își repară locuința, producând disconfortul vecinilor, riscă amenzi consistente!

Proprietarii au obligatia sa asigure ingrijirea si efectuarea reparatiilor de intretinere, consolidarea si izolarea termica a locuintelor pe care le detin sau folosesc, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Habitat Urban remis recent redactiei noastre. Cei care nu se achita de aceste obligatii risca amenzi de pana la 3000 lei.

Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale, se precizeaza in documentul de presa al Asociatiei Habitat Urban.

Astfel, potrivit Legii nr. 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, in cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.

De asemenea, proprietarii au obligatia sa contribuie la constituirea mijloacelor banesti si materiale ale asociatiei de proprietari si sa achite in termenul stabilit cota de contributie care le revine in cadrul cheltuielilor asociatiei de proprietari.

In plus, proprietarul nu poate schimba aspectul sau destinatia proprietatii comune fara a obtine mai intai acceptul din partea asociatiei de proprietari.

Prin urmare, conform sursei citate, zidurile dintre apartamentele sau spatiile alaturate, care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii si din proprietatea comuna, pot fi reamplasate prin acordul dintre proprietarii apartamentelor sau spatiilor respective, pe baza autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala si cu instiintarea asociatiei. In acelasi timp, zidurile dintre apartamente sau spatii si proprietatea comuna care nu fac parte din structura de rezistenta a cladirii pot fi reamplasate numai prin modificarea acordului de asociere, in baza hotararii majoritatii proprietarilor si a autorizatiei de modificare a constructiei, eliberata de autoritatea publica locala.

Acelasi act normativ stabileste ca proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. "Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu", se mentioneaza in comunicatul de presa.

Mai mult decat atat, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna, la care se poate avea acces numai din respectivul apartament sau spatiu. Aceasta obligatie intervine doar daca proprietarul este anuntat de acest fapt cu 5 zile inainte. Totusi, accesul delegatului asociatiei se poate face si fara previzul de 5 zile in cazurile de urgenta.

Dispozitiile legale stipuleaza, totodata, ca, daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.

"In cazurile in care, in cladirile de locuinte, unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor", se mentioneaza in documentul citat.

Ce amenzi risca proprietarii care nu-si indeplinesc obligatiile?

Cei care nu respecta dispozitiile impuse de Legea nr. 230/2007 si nu isi indeplinesc obligatiile pot fi sanctionati de stat cu amenzi.

Mai exact, dupa cum se arata atat in lege, cat si in documentul de presa remis redactiei noastre, proprietarii care nu iau toate masurile pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta a cladirii si a instalatiilor comune aferente (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, de incalzire centrala, de preparare si distribuire a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonie etc.) vor fi sanctionati contraventional cu amenda de la 500 lei la 3.000 lei.

Cu aceeasi pedeapsa vor fi sanctionati si proprietarii care nu executa lucrari de intretinere, reparatii sau de inlocuire a elementelor de constructii si instalatii aflate in proprietatea lor individuala, daca aceasta este de natura sa aduca prejudicii celorlalti proprietari.

Totodata, contraventie constituie si schimbarea de catre proprietar a destinatiei locuintei fara autorizatiile si aprobarile legale, Aceasta fapta este pedepsita, conform reglementarilor, cu amenda de la 200 lei la 1.000 lei.

Amenzi mult mai mari vor primi cei care modifica aspectul proprietatii comune, precum si al elementelor constructive ale cladirii fara aprobarile si autorizatiile legale. Acestia pot primi amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Citeste mai departe

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Activități preventive în sistem integrat, desfășurate de specialiștii de la Antidrog cu elevii Colegiului Economic „Octav Onicescu” Botoșani! (foto)

astăzi, 20:00

Cei 120 de elevi participanți la activități au discutat împreună cu specialiștii antidrog și polițiștii despre planurile lor de viitor și despre modalitățile în care aceste obie...

Dramaturgi de toate vârstele, așteptați să participe la Festivalul-Concurs de Creație și Interpretare a Piesei de Teatru într-un Act „Mihail Sorbul”!

astăzi, 19:20

Desfășurat o dată la doi ani, festivalul își propune prin ambele secțiuni – creație și interpretare - descoperirea și promovarea talentelor dramaturgice în rândul amato...

Valeriu Iftime, PNL: „Stau și mă întreb: Totuși, cine a condus județul ăsta?” (Video)

astăzi, 18:45

„Una din întrebări a fost direcția în care se îndraptă județul Botoșani, dacă este una bună sau greșită. Sigur că e neplăcut să afli că 80% dintre botoșăneni spu...