BOTOŞANI Sate sub ocupaţie: Hoarde înarmate ataca oameni în puterea nopții, distrug grădini, fură din podurile caselor! Preşedintele ATOP: Vom interveni în regim de urgenţă!

S-a licitat şi supralicitat, în ultimele săptămâni, subiectul celor 7 violatori. Rareori presa românească a fost mai înverşunată şi mai dornică de dreptate ca în cazul ultra prezentat pe toate canalele media. Timid, au apărut apoi şi reacţiile fireşti, aşteptate (chiar dacă e greu de crezut!) de o mare parte a societăţii româneşti: avertizări asupra unor subiecte grave "acoperite" cu sârg de susţinătorii scandalului violatorilor, apelul la decenţă, la educaţie şi carenţele ei majore, dar mai ales la neimplicarea şi, deseori, neresponsabilizarea autorităţilor în privinţa infracţiunilor comise de ani de zile în satele României. 

Problema este mult mai gravă decât se prezintă ea, scandalos şi în termenii specifici unei prese cu care ne-am obişnuit deja, şi tinde să se acutizeze pe zi ce trece.

Iar pericolul imens vine din mediul rural, acolo unde oamenii de bună credinţă, prunci, fete la vârsta copilăriilor, bătrâni fără apărare cad victime hoardelor bine organizate. Veştile care, de ani buni, vin din satele noastre, nu fac decât să ne îngrozească. Satul pe care, în naivitatea noastră, încă îl mai credităm în spirit tradiţional, preamărindu-i trecutul.

Satul românesc, astăzi, nu mai înseamnă port popular, tradiţie, creşterea animalelor, cultivarea pământului. Satul românesc de azi, de mâine, a rămas fără profesori, fără bibliotecă, fără şcoală pentru că ţărăncile nu mai nasc prunci ca altădată. Cei câţiva copii rămaşi învaţă la "simultan" sau, burduşiţi în microbuzul şcolii, sunt duşi la centru, unde comuna întreagă reuşeşte să încropească cele câteva clase primare şi gimnaziale. Desigur, există numeroase sate, comune, unde firescul ţărănesc rezistă, unde gospodarii comunităţii au reuşit să ţină vie buna creştere şi dreapta vieţuire.

Zilele trecute, am citit pe reţeaua de socializare Facebook o postare care a stârnit reacţii numeroase. Ion Istrate (directorul Editurii Agata din Botoşani), a expus cu năduf situaţia comunei Vorniceni:

"Oameni buni, astăzi cu treburi am trecut prin Vorniceni și am auzit lucruri care mă îngrozesc! Sunt hoarde de tineri care noaptea se ocupă numai de furat și distrus. Și... mai profanează morminte și bisericile satului. Preoții sunt jigniți și amenințați. Aceste hoarde și-au făcut și un fel de arme: toporiști cu cozi de ceva metri, cu care ataca oameni în puterea nopții, distrug grădini, fură din podurile caselor puțina agoniseală a nevoiașilor, fructele le iau cu tot cu ramuri, dezbinând pomii roditori, găinile din coteț dispar și sunt fripte prin coclauri! Casele celor plecați în străinătate sunt sparte și distruse, sunt prădate! Și am mai auzit că toate aceste sunt aduse la cunoștința poliție prin reclamații scrise sau verbale. Deci, poliția satului știe cine sunt cei ce tulbură liniștea și le fură agoniseala sătenilor cinstiți!... dar nu întreprind nimic. Sunt, așa spun și săteni, și mă bazez și pe dovezi, mână în mână cu hoții, bătăușii și criminalii din sat. Unele bufete din sat generatoare de conflicte, sunt sub protecția poliției locale: am dovezi! Și știe și primarul asta! Domnule primar, luați aminte acest mesaj, sunteți autoritatea primă în sat!. Lumea, vornicenenii, cei din sat și cei plecați în diferite colțuri ale lumii, sunt îngroziți de ce se întâmplă în Vorniceni. Dorim să rezolvați acest fenomen nefast ce se amplifică în Vorniceni. Informați Instituția Prefectului și Inspectoratul Jud. de Poliție (Ministerul de Interne) să-i ducă unde vor Domniile lor pe acești polițiști din Vorniceni, care nu-și fac datoria".

La câteva ore de la această postare, Dumitru Zmău, preşedintele ATOP Botoşani, a intervenit cu o precizare: "Cunosc problemele de la Vorniceni care au apărut in ultimul timp. Vreau sa va spun ca in 2014 am fost cu Autoritatea de Ordine Publica-ATOP-in aceasta comuna, unde împreuna cu factorii locali am analizat calitatea serviciului Polițienească. In cadrul acelei întîlniri nu au fost semnalate probleme deosebite, acolo participând si cetățeni din comuna. Considerati ca in calitate de președinția ATOP m-am sesizat si voi actiona in baza Obligațiilor pe care le am prin legea 218/2002".

"Nu au fost semnalate probleme deosebite", spune preşedintele ATOP. Da, se va interveni, mai adaugă Dumitru Zmău pe reţeaua de socializare: "Este in atribuțiile mele de a interveni pentru ca organele de poliție sa asigure ordinea si liniștea publica in raza de competenta data. Acum sunt in stațiunea Felix, voi lua legătura cu șeful poliției județene pentru a se interveni in regim de Urgenta. Sedinta in plen a ATOP din August se va desfășura la Vorniceni si vom avea alături si presa. Va asigur ca voi interveni si ordinea in comunitatea dv. se va restabili", a încheiat responsabilul ATOP.

Aşteptăm cu deosebit interes această şedinţă a ATOP care, după cum suntem anunţaţi, va avea loc la Vorniceni. Ar fi culmea ca rezultatul să fie acelaşi: "Nu s-au semnalat probleme deosebite"!

Reacţia prezentată mai sus nu este una singurală. Cu doar câteva zile mai înainte, o altă postare, de această dată aparţinând site-ului Vorniceni News, avertizează: "La Vorniceni hotii au foarte mult tupeu! Daca tu ti-ai cosit furajul de pe camp si vrei sa te duci in urmatoarele zile sa il aduci acasa te poti trezi cu surprize si sa nu mai gasesti nimic, fiindca a venit hotul cu balotiera, a facut furajul baloti si l-a dus la el acasa. Astepti cateva luni ca in 30 de minute sa nu mai ai nimic! Nu permiteti astfel de lucruri! Mergeti la politie si raportati toate magariile pe care le vedeti sau care vi se intampla!".

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

100 de ani de la moartea ”Binefăcătorului orașului Botoșani”. Cine îl ”salvează” din paragina uitării pe Vasile D. Vasiliu! (Foto)

Thursday, 23 January 2025

A avut o avere însemnată și un suflet uriaș. Și-a donat întreaga agoniseală orașului în care a trăit, având înaintea morții o singură dorință: să îi fie...

La mulți ani! Doamna Maria împlinește astăzi 83 de ani!

Tuesday, 21 January 2025

Maria Moșneagu s-a născut pe 21 ianuarie 1942, în satul Răchiți, județul Botoșani. A absolvit doar patru clase elementare la Școala din Răchiți. Avea 16 ani când a intrat prima da...

DOCUMENT: Argumente pentru revenirea în patrimoniul orașului a CELEI MAI VECHI case de locuit din Botoșani!

Tuesday, 21 January 2025

La scurt timp după ce publicația noastră trăgea un semnal de alarmă cu privire la soarta celei mai vechi case de locuit din Botoșani, prima clădire ”cu cat” a orașului, informații...