Localnicii din Botoşani sunt foarte revoltaţi din cauza şanţurilor lăsate pe carosabil sau refăcute în bătaie de joc, după fiecare avarie la reţeaua de apă.
Mai mulţi botoşăneni şi-au distrus maşinile în craterele din asfalt şi se gândesc să tranşeze problema în instanţă.
Oraş cochet, cu multe clădiri istorice şi plin de verdeaţă, Botoşani a ajuns de aproape un an o adevărată catastrofă în privinţa drumurilor pline de gropi. De săptămâni întregi, multe străzi din cartierele botoşănene sunt „împodobite” cu şanţuri, cratere şi chiar surpări fie lăsate de izbelişte, în cel mai bun caz împrejmuite, fie astupate în bătaie de joc. Cea mai gravă situaţie a fost semnalată pe străzile Vârnav, Doboşari şi Nicolae Grigorescu acolo unde traficul este aproape imposibil.
În mai multe zone, şoferii reclamă că şi-au distrus efectiv maşinile în şanţuri şi gropi. Autorităţile locale spun că de vină este Nova Apaserv, firma de apă şi canalizare unde acţionar majoritar este Consiliul Judeţean. Respectiva societate este la un pas de faliment şi, de fiecare dată când intervine pentru remedierea vreunei avarii la conducte lasă prăpăd în urmă. Localnicii au ajuns la capătul răbdării şi vor să-şi caute dreptatea în instanţă.
Oraşul celor 100 de gropi
Municipiul Botoşani are o reţea de conducte pentru alimentare cu apă foarte învechită, motiv pentru are avariile la sistem sunt dese. La fiecare avarie la reţeaua de conducte, muncitorii de la Nova Apaserv trebuie să intervină, aşa că sapă şanţuri adânci, de multe ori de-a curmezişul străzii sau prin parcări. După ce ţevile au fost sudate, iar problema cu apa rezolvată, începe însă coşmarul şoferilor.
În cel mai bun caz, şanțurile sunt astupate în bătaie de joc, adică umplute cu molozul sau resturile de pe margine, total inestetic şi care încurcă infernal traficul. În alte cazuri, gropile sunt lăsate aşa, pur şi simplu, sau cel mult împrejmuite.
Potrivit unei statistici a primăriei, în oraş sunt 100 de gropi făcute numai pentru intervenţiile la apă şi canal.
„Avem astăzi o sută de intervenţii făcute de Nova Apaserv unde nu s-a readus carosabilul la forma iniţială. Deci, în Botoşani sunt 100 de gropi care au fost făcute de această companie de apă.”, spune primarul Cosmin Andrei.
„E mai uşor acum să mergi la ţară decât pe străzi din oraş”
Din cauza acestei situaţii, traficul prin cartiere a devenit infernal. Pe strada Doboşari, de exemplu, din cauza gropilor surpate sau a celor umplute cu vârf, şoferii sunt nevoiţi să circule pe o singură bandă. Pe strada Nicolae Grigorescu, lângă Şcoala 10, pe carosabil se face slalom pe lângă gropi sau şanţuri astupate în bătaie de joc. Nu lipsesc ambuteiajele, nervii şi claxoanele.
„Este mai uşor acum să mergi la ţară decât pe unele străzi din oraş. Serios! Este jale! Dacă nu-ţi distrugi maşina îţi mănânci timpul în trafic. Mai bine mergi pe jos, şi aşa oraşul nu este mare. Îşi bat joc de noi, efectiv”, spune revoltat un botoşănean care locuieşte în cartierul Stejari.
Maşini cu baia de ulei făcută praf
Cea mai gravă problemă a fost semnalată de botoşăneni în zona Şcolii numărul 7, pe strada Vârnav. Tot în urma unei intervenţii la reţeaua de apă, a fost lăsat un şanţ pe mijlocul drumului, umplut pe jumătate cu nisip şi pământ. Într-o singură săptămână, doi şoferi şi-au spart baia de ulei la maşină.
„Aici este capcană, nu altceva. Care mai avea scut, mai scăpa, care nu, şi-a rupt tot pe sub maşină. Nici nu-l vezi de la depărtare. În ultima clipă. Care au mai trecut, acum sunt atenţi, dar tot zdruncini maşina”, spune un locatar din zonă.
Mulţi şoferi care au ajuns să-şi distrugă maşinile din cauza carosabilului iau în calcul să dea în judecată ori Primăria, ori societatea de apă şi canal.
„Eu trec zilnic, cu maşina, prin zonele astea cu şanţuri. După două săptămâni, bate pe la roţi. Eu îi dau în judecată, să fie clar!”, spune un botoşănean din cartierul Stejari.
„Compania de apă va fi sancţionată”
Compania de apă Nova Apaserv are acţionariat de stat, cu cei de la Consiliul Judeţean în frunte. Societatea a fost puternic politizată şi a ajuns într-o situaţie financiară disperată, cu schimbări dese de directori, dar performanţe puţine.
Aşa a ajuns aproape să rămână fără curent şi să fie executată silit de către creditori. Nici măcar firma care repara străzile după intervenţii la conducte nu au mai putut să o plătească, de aici şi gropile lăsate de izbelişte.
Edilul din Botoşani spune că va trece la represalii dacă situaţia nu se va schimba.
„Au avut dificultăţi financiare şi nu s-a derulat în bune condiţii contractul de refacere a carosabilului cu societatea cu care aveau acest agrement. Domnul director de acolo mi-a transmis că s-a corectat situaţia şi se va interveni cu refacerea carosabilului. Compania de apă va fi sancţionată dacă nu reface carosabilul la forma iniţială. Vom asfalta în locul firmelor care intervin, iar apoi acele firme vor fi acţionate în instanţă pentru recuperarea banilor.”, spune primarul Cosmin Andrei.
Sursa: Adevărul