Din cauza ca n-a gasit inca nicio solutie pentru a opri raspandirea pestei porcine africane, statul roman se pregateste sa ia o serie de masuri disperate, care risca sa aiba efecte dezastruoase asupra Romaniei, pe termen lung, relateaza ziare.com.
Mai exact, Ministerul Apelor si Padurilor vrea sa adopte un ordin in baza caruia sa fie impuscate toate pasarile si animalele de prada din zonele in care se vor gasi mistreti infestati cu pesta porcina africana.
In referatul de aprobare a ordinului ministerului se arata ca: "In termen de 30 de zile de la confirmarea virusului (la mistret - n.red.) se vaneaza integral pradatorii din zonele afectate, prevazuti in Anexa 1 si Anexa 2 din Legea vanatorii nr. 407/2006".
Or, in cele doua anexe ale Legii 407/2006 sunt incluse, de fapt, toate animalele si pasarile salbatice care pot fi vanate, inclusiv cele protejate prin lege.
In plus, in acelasi document se mai arata ca: "Pentru Tulcea si Constanta, Insula Mare a Brailei si Balta Ialomitei, se va proceda la uciderea preventiva a tuturor mistretilor si pradatorilor, cu exceptia speciilor aflate in Anexa 2 (animale a caror impuscare e interzisa prin lege, in Romania - n.red.), in conditiile legii. In zonele de frontiera cu Ucraina, Republica Moldova si Ungaria se va actiona pentru uciderea prin impuscare a porcilor mistreti si pradatorilor specifici (...) ".
Cu alte cuvinte cel putin vulpile, enotii, sacalii, dihorii si o multime de pasari de prada - care fac parte din Anexa I, nu din Anexa II a legii vanatorii - vor fi vanate pana la exterminare.
Textul integral al referatului de aprobarea ordinului Ministerului Apelor si Padurilor il puteti citi aici: Referat de aprobare a ordinului Ministerului Apelor si Padurilor
Societatea Ornitologica Romana: Daca masacram animalele si pasarile salbatice, vom avea probleme mai mari decat ne imaginam
Ovidiu Bufnila, responsabilul cu comunicarea al Societatii Ornitologice Romane (SOR) a explicat pentru Ziare.com de ce masacrul de proportii pe care il pregateste statul n-ar ajuta cu nimic la combaterea pestei porcine. "Inainte de toate, trebuie sa stabilim un lucru: UE nu pomeneste nimic despre nevoia de a impusca toate animalele si pasarile salbatice. Ba mai mult, nu recomanda nici macar vanatoarea mistretului, in strategia privind combaterea pestei porcine africane.
Dimpotriva, toate studiile stiintifice, verificate si in teren pana la ora actuala, demonstreaza ca o populatie de porci mistreti - care e posibil sa aiba un exemplar sau doua bolnave - nu va astepta sa fie exterminata, ci se va deplasa continuu si va intra in contact cu alte turme, raspandind astfel boala. De aceea, autoritatile europene recomanda ca mistretii sa fie vanati abia la trei luni dupa ce a disparut focarul de pesta porcina africana", a declarat Ovidiu Bufnila pentru Ziare.com.
In plus, a spus sursa citata, niciun studiu n-a stabilit ca masacrarea animalelor si a pasarilor salbatice ar ajuta, in vreun fel, la impiedicarea raspandirii pestei porcine africane. Sursa citata a mai explicat ca uciderea animalelor si pasarilor salbatice ar putea crea si alte probleme majore, pe termen lung. "Daca cineva ar aplica ordinul in forma in care este el acum, ar distruge total niste populatii. Specii intregi ar fi eliminate. E de negandit sa distrugi o specie de acvila sau una de codalb doar pentru ca te temi acum de raspandirea pestei! Mai ales in conditiile in care, asa cum am amintit deja, UE nu recomanda nici macar vanatoare la mistret. Ce sa mai vorbim despre impuscarea tuturor pradatorilor...Ceea ce fac autoritatile romane contravine de fapt recomandrilor europene. Iar daca ne imaginam ca putem extermina specii pentru ca ulterior putem repopula, sa stiti ca lucrurile nu stau deloc asa. (...) Nu, cu siguranta ca n-are niciun rost sa vorbim despre repopulare. Ceea ce trebuie sa facem este sa oprim asemenea masacre care, in loc sa previna raspandirea pestei, n-ar face altceva decat sa creeze probleme foarte mari", a mai apreciat Ovidiu Bufnila.