Ce amenzi vor putea plăti românii la jumătate, în 15 zile de la sancționare

Din 24 august, când vor intra în vigoare unele modificări la Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 privind regimul contravențiilor, termenul (deja arhicunoscut) de 48 de ore pentru a plăti jumătate din minimul amenzii stabilite de lege va deveni de 15 zile.
 
Cele mai importante amenzi pe care merită să le amintim sunt cele rutiere, desigur, pentru că în trafic se aplică cele mai multe amenzi contravenționale. Aici vorbim de toate amenzile rutiere, chiar și de cele pentru pietoni ori bicicliști. Pentru o amendă aplicată din clasa a II-a de sancțiuni, de exemplu, unde limitele sunt 580 și 725 de lei, chiar dacă polițistul aplică amenda maximă, vom putea plăti în 15 zile doar 290 de lei.
 
Notă: Tot 15 zile este și termenul pe care îl avem la dispoziție ca să contestăm procesul-verbal de contravenție.
 
Alte contravenții vizate de beneficiul acestui termen mai lung de achitare a amenzii la jumătate sunt, de pildă, cele din reglementarea asociațiilor de proprietari. Reamintim însă că, de la finalul lunii septembrie, actuala lege a asociațiilor va fi înlocuită de Legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Acolo există, de pildă, amenzi substanțiale pentru cei care nu permit accesul în apartamente atunci când e vorba de urgențe ș.a. asemenea.
 
Apoi, amenzile pentru contravențiile fiscale vor putea fi plătite la jumătate în 15 zile, de la finalul lunii. Pentru că tot am trecut recent peste termenul-limită de depunere a declarației unice, cei care nu l-au respectat trebuie să știe că pot fi sancționați cu o amendă între 50 și 500 de lei. După aplicarea amenzii, contribuabilul va putea scăpa, practic, cu doar 25 de lei, dacă o plătește pe loc sau în următoarele zile.
 
Amenzile pentru faptele de hărțuire ori pentru faptele de discriminare se înscriu, de asemenea, în rândul celor pe care le vom putea plăti în 15 zile la jumătate.
 
Notă: Există amenzi contravenționale în anumite legi, unde se prevede că posibilitatea de a achita la jumătate amenzile nu se aplică în respectivele cazuri (un exemplu este Legea nr. 61/1991, unde se regăsesc numeroase dintre amenzile pe care le putem lua pentru tulburarea liniștii publice și nu numai). Pentru că nu reiese extrem de clar dacă modificările de la OG nr. 2/2001 vor face aplicabil beneficiul termenului de 15 zile și acestor situații, am cerut o lămurire de la Ministerul Afacerilor Interne pentru a vedea care este opinia acestora. De îndată ce vom primi un răspuns, vom reveni cu o actualizare.
 
În fine, dacă tot vorbim de beneficii pentru contravenient, n-ar strica să ne amintim și de Legea prevenirii nr. 270/2017 și de mecanismul său: pentru anumite fapte contravenționale, persoanele fizice (și firmele) pot scăpa de amendă la prima abatere, dar au un termen de conformare, după care, dacă nu s-au conformat, vor putea fi amendate. În acest material am enumerat câteva dintre faptele pentru care se poate scăpa de amendă la prima abatere.

Avocatnet.ro

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Incendiu uriaş în România. ISU a ridicat elicopterul Black Hawk, 30 de hectare ard, 150 de pompieri intervin!

astăzi, 16:04

Peste 150 de pompieri, reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență, ai Direcției Silvice, dar și cetățeni acționează sâmbătă pentru stingerea incendiului de vege...

Sărbători fără incidente! Atenție la lumânările aprinse - Recomandările pompierilor botoșăneni!

astăzi, 15:30

În Noaptea de Înviere şi de Paşte credincioșii vor aprinde lumânări sau candele în locuinţe. Pentru ca aceste sărbători să fie petrecute fără incidente, Inspectoratul...

Emilian, elevul din Botoșani medaliat la Olimpiada Națională de Fizică de la Slobozia: "Mă bucur că am reușit"!

astăzi, 14:21

Olimpiada Națională de Fizică, Slobozia, 10-15 aprilie 2025 – un eveniment educațional de prestigiu, la care au participat peste 500 de elevi pasionați de fizică, din întreaga țară...