Anexa secreta a protocolului de colaborare a Coalitiei nu a fost semnata

Anexa secreta a protocolului de colaborare a Coalitiei nu a fost semnata

   machiavelli.ro

Protocolul de colaborare pana la alegerile din 2012 a fost semnat, miercuri, de partidele din Coalitie, insa liderii acestora nu au semnat si anexa secreta care trebuie sa cuprinda termenele de realizare ale obiectivelor convenite.

Conform unor surse guvernamentale, se pare ca PD-L, UDMR, UNPR si minoritatile nu reusesc sa cada de acord asupra acestor termene si nici asupra modificarilor concrete precizate in protocol, scrie Jurnalul.

Printre subiectele care creeaza neintelegeri se numara statutul minoritatilor, a carui adoptare este impusa de catre UDMR. Desi liderii maghiari au cerut ca acesta sa fie publicat in Monitorul Oficial pana la 1 iulie, cei de la PD-L nu cred ca-si pot convinge parlamentarii sa voteze o lege extrem de controversata.

Legea pe care o doreste UDMR presupune si infiintarea Consiliului Minoritatilor Nationale, format din "organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale reprezentate in Parlament".

Institutia ar urma sa fie un "organ consultativ al Guvernului", adica autoritatile publice nu pot lua nici o decizie privitoare la cetatenii unei minoritati fara consultarea reprezentantilor minoritatii respective.

Statutul minoritatilor mai prevede si infiintarea unor Consilii Nationale ale Autonomiei Culturale, specifice fiecarei minoritati, adica "autoritati administrative autonome, avand personalitate juridica".

Proiectul prevede ca, in 30 de zile de la data intrarii in vigoare a legii, la solicitarea unei minoritati, Guvernul va trebui sa stabileasca data alegerilor pentru Consiliul Autonomiei Culturale si cheltuielile necesare.

Consiliul se va ocupa cu organizarea institutiilor de invatamant cu predare in limba respectiva, va "viza" numirea si demiterea directorilor de scoli si institutii culturale proprii minoritatii respective.

Pe langa nemultumirile legate de minoritati, o alta problema mentionata in protocolul oficial al Coalitiei este cea legata de modificarea legii electorale. Modificarile vizeaza alegerea primarilor intr-un singur tur si reducerea pragului electoral la 3% pentru alegerile locale.

Cea de a treia problema este revizuirea Constitutiei, astfel incat sa fie desfiintate judetele si sa fie infiintate regiunile teritoriale, conform dorintei UDMR.

 

ziare.com

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

IPJ Botoșani: Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege!

astăzi, 12:30

Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă într...

Botoșani: Prezența la vot la ora 12.00

astăzi, 12:10

Până la ora 12.00, în județul Botoșani au votat peste 50.000 de cetățeni. Astfel, în cele 433 de secții de votare, au votat de la deschiderea urnelor 51.002 cetățeni. D...

Echipa USR Botoșani a votat „împotriva minciunii, a hoției și a corupției”! (Foto, Video)

astăzi, 11:55

Echipa partidului Unirea Salvați România (USR) – Filiala Botoșani, în frunte cu Cristina Lăcătușu, președintele formațiunii politice la nivel de județ, și-a exprimat dreptul...