ATENTIE! Plante medicinale cu potential toxic!

1. Arnica (Arnica montana)
Administrarea pe cale interna este contraindicata deoarece supradozarea poate provoaca gastroenterite, ridica tensiunea arteriala, paralizeaza centrii nervosi.

2. Brandusa de toamna (Colchicum autumnale)
Este o planta relativ mica, toxica, care creste pe camp si pasuni. Toate partile plantei contin toxina, care are efect dupa doua pana la sase ore, simptomele de intoxicatie manifestandu-se la inceput prin senzatia de arsuri la nivelul gurii. Urmeaza greutati de deglutitie, senzatie de voma, varsaturi si diaree cu sange, la copii chiar paralizia centrului respirator si moarte.

3. Ciumafaia (Datura stramonium)
Fenomenele toxice se manifesta prin inrosirea pielii, uscarea gurii, cresterea frecventei pulsului, dilatarea pupilei si intr-un stadiu mai avansat prin halucinatii si reactii psihomotorii anormale.

4. Cornul secarei (Secale cornutum)
Administrarea necorespunzatoare a preparatelor din cornul secarei poate duce la accidente grave ca: rupturi uterine, moartea intrauterina a fatului, gangrena extremitatilor.

5. Degetelul rosu si Degetelul lanos (Digitalis purpurea si Digitalis lanata)
Doza terapeutica este foarte apropiata de doza toxica. Acest fapt duce de multe ori la supradozare, cu aparitia fenomenelor toxice: tulburari digestive, tulburari de ritm cardiac.

6. Dracila sau lemnul galben (Berberis vulgaris)
Fenomenele toxice se manifesta prin greata, varsaturi, parestezii, insuficienta respiratorie, cresterea tensiunii arteriale, convulsii.

7. Lacramioara (Convallaria majalis)
Este extrem de toxica de aceea autoterapia este contraindicata. Infuzia, maceratul si tinctura de lacramioara se pot folosi numai sub control medical pentru tratarea afectiunilor cardiace, a migrenelor de natura nervoasa, a nevralgiilor si ametelilor, avand totodata si efecte diuretice.

8. Matraguna (Atropa belladonna)
In prezent nu se mai foloseste in medicina naturista din cauza toxicitatii foarte mari.

9. Obligeana (Acorus calamus)
Rizomii plantei se folosesc in primul rand pentru stimularea secretiei gastrice. In literatura de specialitate s-a semnalat faptul ca rizomii de obligeana contin azarona, o substanta cancerigena. Cercetari ulterioare au stabilit ca nu toate soiurile de obligeana contin azarona cancerigena.

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ilie Bolojan a decis care companii de stat vor fi închise, pentru a face economie la bugetul central!

astăzi, 20:28

Premierul Ilie Bolojan a afirmat că toate companiile de stat vor fi auditate, pentru a verifica dacă acestea respectă obiectivele de performanţă. Prin urmare, cine nu este eficient, ar urma să f...

Peste jumătate din cazurile de la UPU pot fi tratate la medicul de familie. Plan pentru reducerea aglomerației!

astăzi, 19:57

Ministrul Sănătății a anunţat că aduce medicii de familie şi în unităţile de primiri urgenţă. Scopul este să reducă aglomerația din camerele de gardă și să grăbească triajul p...

„Nici dacă mi-l aduce, nu-l mai primesc!”. Unul dintre cei mai talentați fotbaliști din Superliga, pus la zid de Leo Grozavu!

astăzi, 19:08

Leo Grozavu a spus că Hervin Ongenda este un capitol închis definitiv pentru el atât timp cât o va mai antrena pe FC Botoșani. Hervin Ongenda este unul dintre fotbaliștii ...