Abia asta șmecherie: Mii de “speciali” cu pensii de zeci de mii de lei dar contribuții zero la bugetul asigurărilor sociale

Abia asta șmecherie: Mii de “speciali” cu pensii de zeci de mii de lei dar contribuții zero la bugetul asigurărilor sociale

Casa Națională de Pensii Publice a făcut publică o statistică privind categoriile beneficiarilor de pensii speciale care sunt plătite din bugetul de stat, respectiv din taxele și impozitele plătite de români în zeci de ani de muncă, dar și a celor care, deși au pensii de zeci de mii de lei, nu au niciun leu contribuție la bugetul asigurărilor sociale.

Cei mai mulți beneficiari de pensii speciale, care sunt plătite integral din bugetul de stat, este cea a foștilor magistrați. 2.586 de foşti judecători şi procurori din totalul de 4.207 de foşti magistraţi nu au plătit deloc contribuţii, statul plătindu-le din taxele şi impozitele tuturor românilor câte 19.905 lei drept pensie specială, adică 51.474.330 lei în fiecare lună.

În rândul foștilor grefieri și alte categorii de personal auxiliar parchetelor şi instanţelor care încasează pensii speciale, 161 de persoane încasează câte o pensie medie lunară de 4.798 lei, totalul sumei plătite din bugetul statului fiind de 772.478 lei în fiecare lună.

De asemenea, în ceea ce îi privește pe cei 596 de foști angajați ai Curții de Conturi care beneficiază de pensii speciale, doar o persoană din această categorie a primit pensie, în valoare medie de 8.307 lei, fără să fi plătit nicio contribuție.

Pe de altă parte, o serie de calcule realizate de Adevarul.ro arată că aproape o treime dintre beneficiari, respectiv 2.970 de pensionari din cei 9.575 de beneficiari de pensii speciale, îşi primesc pensiile lunare în itegralitate din bugetul de stat, și nu în baza contribuțiilor.

În fiecare an statul plătește din bugetul național 640,63 milioane lei iar în fiecare lună 53,38 milioane lei pentru cei 2.970 de persoane care au pensii speciale. Suma reprezintă aproape jumătate pensiile speciale totale pe care cei 9.575 de pensionari privilegiaţi o încasează în fiecare an, respectiv 1,46 miliarde de lei.

De asemenea, din totalul de 811 diplomați, 65 nu au plătit deloc contribuții, însă au încasat lunar o pensie în valoare de 5.783 lei, valoarea lor totală însumând 375.895 lei.

Și 157 de foști parlamentari și funcționari din Parlament, din totalul de 775, nu au plătit deloc contribuitatea, deși încasează o pensie medie de 4,810 lei. Suma totală se ridică la 755.170 lei pe lună, plătită din bugetul statului.

În total, statul român cheltuie peste 640,63 milioane de lei, în fiecare an pentru pensiile speciale fără contributivitate.

 

Spune-ne opinia ta