Ștefan BĂLĂUCĂ - de pe băncile liceului botoșănean, în amfiteatrele de la Cambridge!

Ștefan BĂLĂUCĂ - de pe băncile liceului botoșănean, în amfiteatrele de la Cambridge!

Ştefan Răzvan Bălăucă

Combinaţii, conexiuni, inovaţie, gândire metaforică sau capacitate de sinteză... Când vorbim despre olimpici, premianţi, elevi de 10 sau matematicieni prin excelenţă ne gândim imediat la un chip de elev serios, trăsături pe alocuri tăioase, interiorizare şi un aer uşor distrat. Şi totuşi, sunt nişte copii a căror minte nu înseamnă numai un nivel abstract al jocului, ci joaca însăşi. 

Ştefan Răzvan Bălăucă, născut pe data de 2 februarie 2000, a absolvit Colegiul Naţional "Mihai Eminescu" Botoşani. În sala de clasă sau în competiţii internaţionale, Ştefan a demonstrat că şcoala nu este doar o modalitate de a acumula informaţii, ci și o strategie a învăţării, o educaţie a minţii şi o recunoaştere a propriei valori. 

În clasa a XII-a, a câştigat medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Fizică a ţărilor asiatice din Vietnam, la care participă invitaţi din toată lumea, una dintre cele mai grele competiţii ştiinţifice din lume, destinată elevilor. Un parcurs internațional care se anunță maiestuos. 

Cu nota 10 la bacalaureat, Ștefan Bălăucă a fost deja admis la una dintre cele mai prestigioase universități din lume - Cambridge, unde va studia Științele. 
  

A scotocit de mic printre cifre, a râvnit mereu spre rezolvări care se lăsau dezvăluite cu greu. A intrat în prima competiţie pe când avea 5 ani: la concursul Cangurul, alături de elevi de clasa a II-a. Iar în clasa a II-a a obţinut şi prima medalie, la Concursul "Dimitrie Pompeiu", concurând de această dată alături de elevii de clasa a IV-a. 

Au urmat alte şi alte premii, alte provocări. Olimpiade judeţene, naţionale, balcaniade, competiţii dintre cele mai diverse. Cifrele s-au amestecat cu elementele chimice, iar electronii şi atomii au ajuns lângă încurcatele iţe lingvistice. Pe toate, Ştefan Răzvan Bălăucă le-a abordat cu aceeaşi curiozitate, participând la concursuri de matematică, chimie, fizică, română.


 

Un pasionat al competiţiilor, pe când era la gimnaziu, Ştefan a fost nevoit să intervină în nume propriu la ministrul Educaţiei (în vremea Ecaterinei Andronescu), solicitând ca olimpiadele naţionale să fie programate în zile diferite, destul cât să le ofere elevilor calificaţi posibilitatea de a se deplasa dintr-un colţ al ţării în altul. Asta după ce, într-un an, a fost nevoit să iasă de la olimpiada de fizică, care avea loc la Bucureşti, şi să străbată sute de kilometri pentru ca a doua zi să ajungă la olimpiada de matematică, care începea la Bistriţa.

Ştefan Bălăucă a fost un adolescent curios, un elev pentru care logica a devenit un instrument de evoluţie şi de inovaţie. Un elev pentru care şcoala nu a înseamat efort, ci noi perspective, orizonturi cucerite în fiecare zi. Şi nu face toate acestea demonstrativ. Ştefan are nevoie de continuitatea dezbaterilor, de probleme pe care să le demonteze şi apoi să le recompună în alcătuire proprie.

Chiar dacă a excelat la numeroase materii şcolare, chiar dacă este pasionat şi de poezie şi a luat lecţii de dans şi pian, Ştefan Răzvan Bălăucă nu consideră că a epuizat toate posibilităţile de manifestare. Şi asta pentru că Ştefan are nevoie să se manifeste, să se dezvăluie pe sine, să se caute pe sine.

În ochii noştri, Ștefan este un geniu. În sufletul părinţilor, un căutător. După standardele sistemului de educaţie, a fost un elev supradotat. Şi totuşi, Ştefan a fost un copil. Special, spectaculos, născocitor de situaţii menite să producă uimiri..., dar dincolo de toate acestea a rămas în inocenţa vârstei, în suava manifestare a adolescenței. 

Performanţele obţinute de Ştefan Răzvan Bălăucă la concursurile şi olimpiadele interne şi internaţionale la care a participat sunt greu de egalat, obţinând numeroase medalii la olimpiadele internaţionale.


În anul 2017, Ştefan Răzvan Bălăucă a primit distincția de Cetățean de Onoare al Municipiului Botoșani. Alături i-a fost - ca întodeauna - mama, Crisitina Bălăucă, profesor la Colegiul unde a învățat până nu demult Ştefan. (Vezi aici Laudatio și rezultatele excepționale obținute de-a lungul timpului). “Sunt fericit că reprezint o generaţie de adolescenţi în formare. (...) M-am simţit adesea ca un ambasador al umanităţii şi al prieteniei în ţara mea către alte state ale lumii. Invitându-mă pe mine aici, i-aţi invitat pe colegii din generaţia mea, pe cei mai mici, pe cei mai mari, pentru a ne uni ţelurile şi pentru a da viaţă valorilor din ştiinţă, educaţie, cercetare, cultură, artă, sport”, spunea Ştefan Răzvan Bălăucă la decernarea Titlului de Cetățean de Onoare.

Tot în 2017, Ștefan Bălăucă a primit din partea Înalt Prea Sfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ”Crucea Moldavă” pentru mireni, cea mai înaltă distincție a acestei mitropolii.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Florentina Tonita

Când Biserica se face punte sufletească între Școală și Spital. ”Este un moment de emoție supremă!” (Foto, Video)

astăzi, 14:51
1181

Au o blândețe îngerească, priviri calde, iar cumințenia lor are ceva copilăresc. Căci, da, chiar asta sunt: niște copii ascunși în trupurile unor ”oameni mari”. Au...

De Ziua Teatrului: Actrița Mihaela Ștempel împlinește 60 de ani! (Foto, Video)

Miercuri, 27 Martie 2024
348

"Dacă adunăm pe 1 cu 1, care 1 se adună cu celălalt? Care unu se transformă în 2?", se întreba Constantin Noica, într-o pură mirare filosofică. Dacă adunăm 1 Păpu...

Ce a apărut la magazinul în care a lucrat Mihaela, femeia omorâtă de soț în scara blocului!

Luni, 25 Martie 2024
2523

Omorâtă în scara blocului de partenerul de viațăMihaela a murit săptămâna trecută, fiind omorâtă în scara blocului de către soțul ei, chiar dacă pe numele a...