Ne-au căutat sociologii și la avere: iar suntem ultimii din Europa! Ce mai trebuie să știm ca să înțelegem că suntem pe un drum greșit?

Ne-au căutat sociologii și la avere: iar suntem ultimii din Europa! Ce mai trebuie să știm ca să înțelegem că suntem pe un drum greșit?

Monitorul Social, proiect al  Friedrich-Ebert-Stiftung România, a lansat un nou raport despre averile românilor.

Prin “avere” se înţelege însă în context suma dintre averea financiară – adică banii deţinuţi în conturi bancare sau cash - şi averea non-financiară, adică valoarea proprietăţilor imobiliare precum casa sau apartamentul.

Cum marea majoritate a locuitorilor ţării sunt proprietari, averea financiară este de fapt redusă, şi anume 9 965 USD!

"Această valoare este inferioară celei înregistrate în alte ţări europene, inclusiv celor înregistrate în Europa de Est. În comparaţie cu alte state din Uniunea Europeană, averea financiară medie a unui român este semnificativ mai mică. În Polonia, averea financiară medie este dublă – 18 574 dolari, în Cehia – 34 555 dolari, iar în Germania 104 221 dolari", se arată în raport.

Pe de altă parte, specialiștii spun că utilizarea unei medii aritmetice poate da însă o imagine greşită asupra situaţiei – în special dacă e vorba de o societate polarizată, cum este în România, în care foarte puţine persoane deţin averi foarte mari iar restul sunt săraci.

Sociologilor le-a plăcut însă, și consideră mult mai utilă în context, mediana acestor cifre, adică valoarea faţă de care jumătate din populaţie este poziţionată inferior iar jumătate superior.

"În cazul României, mediana este de 19 582 dolari. Astfel, jumătate din românii aflaţi în ţară au o avere (bani în conturi bancare + valoarea proprietăţii sau proprietăţilor imobiliare) sub 19 582 dolari, iar jumătate mai mult. Din aceste punct de vedere, averea mediană a unui român nu este semnificativ mai mică decât în statele vecine: averea mediană în Cehia este de 20.854 dolari, iar în Polonia de 22.600 dolari", se mai arată în document.

Cu alte cuvinte, tot ultimii suntem, dar ceva mai aproape de țările Europei de Est.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Au început lucrările de întreținere a gazonului pe Stadionul Municipal din Botoșani

astăzi, 18:54
105

Direcția Servicii Publice Sport și Agrement Botoșani a început lucrările de întreținere a gazonului de pe Stadionul Municipal, suprafață de joc pe care se va desfășura, peste c&ac...

Un botoșănean a ajuns cu pulsul aproape la zero, după ce a fost atacat de albine

astăzi, 18:40
282

Un bărbat de 63 de ani a ajuns la Urgenţe, după ce a fost la un pas de moarte din cauza albinelor.Botoşăneanul are mai mulţi stupi pe un teren din localitatea Orăşeni Vale, însă ac...

Două angajate și o beneficiară din două centre sociale din județ, depistate cu Covid-19

astăzi, 15:33
542

Două angajate ale centrelor de asistență socială din Suharău și din Mihăileni, din județul Botoșani, au fost diagnosticate cu Covid-19, vineri, respectiv sâmbătă dimineață. Mai mult...