În ultimii 15 ani, România a pierdut peste două milioane de locuitori. Ce căi de a crește natalitatea au găsit alte țări europene

Populația rezidentă a României a scăzut în ultimii 15 ani cu peste 2.000.000 de persoane, fiind una dintre cele mai mari rate de "depopulare" din Europa. Migrația externă și faptul că mor mai mulți români decât vin pe lume, acestea sunt cauzele primare ale acestui fenomen.

În ultimii 15 ani, România a pierdut peste două milioane de locuitori. Ce căi de a crește natalitatea au găsit alte țări europene

Potrivit estimărilor publice, peste 10 ani, vor mai fi în țară între 17 și 18 milione de români (în funcție de scenariul pessimist, mediu sau optimist de calcul). Asta e vestea proastă. Cea și mai proastă e că majoritatea vor fi bătrâni, iar numărul celor care vor trebui să muncească pentru a le achita pensile se va împuțina dramatic. 

În ultimii 15 ani, vârsta medie a mamei la prima naștere a urcat de la 24 de ani la peste 27 de ani, iar la oraș această vârstă medie e de aproape 29 de ani. 

Numărul nou-născuților la mia de locuitori au scăzut și ele dramatic. Dacă în anii 1960, veneau pe lume 20 de nou-născuți la 1000 de locuitori, acum numarul lor e de circa 9 la mia de locuitori. 

 

Ce măsuri au luat guvernele altor țări pentru creșterea natalității:

Ungaria
Printre măsuri anunțate de Budapesta se numără extinderea unui program de credite imobiliare subvenționate pentru familiile cu cel puțin doi copii, pentru cumpărarea de locuințe vechi; subvenții pentru achiziționarea de automobile; anularea impozitului pe venit pentru femeile care cresc cel puțin patru copii. Femeile sub 40 de ani care se căsătoresc prima dată pot beneficia de un împrumut de 10 milioane de forinți (circa 31.000 de euro); o treime din datorie se va șterge la nașterea celui de-al doilea copil, iar creditul va fi considerat rambursat la nașterea celui de-al treilea copil. 

Italia
Guvernul populist şi de extremă dreapta italian vrea să încurajeze natalitatea, oferind un teren agricol părinţilor care vor avea cel de-al treilea copil în anii următori, scrie miercuri presa italiană, relatează AFP. Măsura - elaborată de Liga (extremă dreapta) şi inclusă în proiectul de buget pe 2019 - prevede să se ofere o concesiune, pe o perioadă de 20 de ani, asupra unui teren agricol public, familiilor care se lărgesc în perioada 2019-2021.

”Se spune că italienii fac puţini copii şi trebuie ca tendinţa să fie inversată”, a declarat presei ministrul Agriculturii Gian Marco Centinaio, care provine din Ligă. ”Ministerul vrea să contribuie, favorizând zonele rurale, unde oamenii mai au copii”, a subliniat el.

Rata natalităţii în Italia este cea mai mică din Europa, iar Liga a făcut din ea calul său de bătaie, promiţând să relanseze economia pentru a le reda italienilor dorinţa de a face copii.

Ministrul Familiei şi-a exprimat susţinerea faţă de această măsură, precizând că ea priveşte doar cuplurile căsătorite şi instalate în Italia de cel puţin zece ani. Potrivit Coldiretti - principalul sindicat agricol din ţară - statul deţine o jumătate de milion de hectare de pământ cultivabil, a căror valoare totală este estimată la aproape zece miliarde de euro.

Însă, scrie Corriere della Sera, această valoare este teoretică, în contextul în care statul şi-a vândul deja cele mai bune terenuri. ”Cele rămase sunt în principal mărunţiş”.

Franța
În Franţa mamele beneficiază de înlesniri fiscale, de un concediu de maternitate generos, iar locul de muncă le este protejat.

O dată cu al treilea copil, se adaugă reduceri la vacanţe, sub forma unor bonuri, bilete ieftine de tren la clasa întâi, iar dacă mama renunţă la serviciu pentru un an de zile, se poate aştepta la un venit lunar din partea guvernului de peste şase sute de euro pe lună, indiferent cât câştiga când lucra.

Dacă angajezi o bonă, ai posibilitatea de a slicita și primi circa 50% din salariul pe care i-l asiguri. Daca îi dai 1500 de euro lunar, poți primi de la stat între 7-800 de euro. 

Sistemul a funcţionat, în prezent, Franţa are cea mai ridicată rată a natalităţii din Europa, şi e una din cele două ţări în care creşterea demografică a populaţiei autohtone este mai mare decât cea a imigranţilor.

Danemarca
Danemarca, o ţară care se confruntă cu o rată a natalităţii extrem de scăzută, a demarat campania "Do it for Denmark" ("Faceţi sex pentru Danemarca"), cu scopul de a-i incita pe locuitorii ei să "repopuleze" naţiunea, informează lepoint.fr.
Deşi este confruntată cu o rată a natalităţii foarte scăzută, Danemarca nu duce însă lipsă de idei. Spies, filială a grupului turistic Thomas Cook, a creat pentru piaţa daneză o campanie de publicitate intitulată "Do it for Denmark" ("Faceţi sex pentru Danemarca"). Pornind de la constatarea că 10% dintre bebeluşii danezi sunt concepuţi în timpul unei vacanţe în străinătate, această companie propune danezilor o "promoţie la ovulaţie".

Astfel, dacă un cuplu danez îşi rezervă un sejur în timpul unei perioade propice fecundării, acel cuplu va beneficia de o reducere tarifară. Iar dacă acelaşi cuplu prezintă ulterior dovezi ale faptului că voiajul a fost fructuos din acel punct de vedere, tinerii părinţi vor primi gratuit un cărucior pentru bebeluşi şi scutece pentru o perioadă de trei ani.niţiativa se încadrează într-o serie de măsuri luate de guvernul din această ţară, în contextul în care natalitatea scăzută reprezintă de multă vreme o problemă gravă pentru societatea daneză. Pragul de 2,1 copii pentru o femeie, care permite reînnoirea pe cale naturală a generaţiilor, nu a mai fost atins din anul 1969.

hotnews.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...