Comunitatea din Schit Orăşeni, împărţită între fostul paroh şi conducerea Mitropoliei

La cinci luni de la scandalul care a marcat comunitatea din Schit Orăşeni, comuna Cristeşti, lucrurile sunt departe de a se fi lămurit. Fostul paroh Ioan Ungureanu nu a renunţat la biserică, deşi, spun oamenii, susţinătorii săi s-au cam împrăştiat.

Comunitatea din Schit Orăşeni, împărţită între fostul paroh şi conducerea Mitropoliei

De cinci luni de zile, satul Schit Orăşeni din comuna Cristeşti este împărţit între a-l susţine pe fostul paroh Ioan Ungureanu şi a susţine opiniile Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Pe de o parte, Ioan Ungureanu, caterisit în luna iulie şi suspendat de la săvârşirea de slujbe încă din mai, acuză conducerea Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în special pe ÎPS Teofan, de schismă, prin susţinerea principiilor despre care spune că au fost aprobate în cadrul Sinodului Panortodox din Creta din toamna anului trecut. Ca atare, a decis să întrerupă comuniunea cu ÎPS Teofan şi să nu-l mai pomenească la slujbele oficiate.

În replică, MMB l-a acuzat de schismă, de insultă, calomnie, defăimarea şi clevetirea în public, de instigare la atitudini şi fapte negative, de săvârşirea Sfintelor Taine şi erurgii cu nerespectarea prevederilor tipiconale, navetism, de neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti şi de contrazicerea publică a poziţiei oficiale a Bisericii.

Două luni şi jumătate a durat până când MMB a decis, în urma opiniei exprimate de Consistoriul Eparhial, să-l caterisească pe Ioan Ungureanu, dându-i însă posibilitatea să conteste sancţiunea. Lucru pe care de altfel fostul preot paroh l-a şi făcut, apelând la Consistoriul Mitropolitan.

Numai că până acum nu s-a prezentat nici în faţa acestui for, pentru a-şi susţine poziţia faţă de conducerea MMB. Dacă şi această cale de atac va fi epuizată, chiar prin neprezentare, Ioan Ungureanu va avea posibilitatea de a uza de justiţia civilă.

Cert este că nici acum, la cinci luni de zile de la izbucnirea scandalului la Schit Orăşeni, conducerea MMB nu înţelege de ce a ajuns Ioan Ungureanu la concluzia că ÎPS Teofan a greşit cu ceva.

"Un preot ar putea să nu-şi mai pomenească ierarhul, dacă acel ierarh ar începe să propovăduiască învăţături teologice din sfera penticostalilor, a baptiştilor sau adventiştilor. Atunci, dacă acest lucru s-ar întâmpla, cu adevărat atunci orice preot responsabil ar trebui să se delimiteze de învăţătura pe care o propovăduieşte episcopul locului şi să nu-l pomenească şi să se îngrădească de la comuniunea cu el, adică de a nu-l mai pomeni. Dar nu este cazul aici, acele învăţături specifice denominaţiunilor neoprotestante sau de altă natură, dar care nu sunt din punct de vedere doctrinar ortodoxe, acelea sunt dezbătute, sunt condamnate de către Sinoade, sunt clar identificate. Ecumenismul nu este. Dacă un ierarh propovăduieşte, poate din necunoaşterea suficientă a învăţăturii de credinţă sau a doctrinei, o idee care nu s-ar fundamenta pe toată teologia ortodoxă, dar arătându-i-se care sunt consecinţele, el se delimitează, el nu mai este condamnat ca eretic", spune preotul Marian Timofte, vicarul administrativ al MMB.

Între timp, fostul paroh Ioan Ungureanu a rămas în Biserica- monument istoric din Schit Orăşeni, iar sătenii care nu-i împărtăşesc ideile sunt nevoiţi să apeleze la preotul din Draxini. "A fost desemnat preotul Ovidiu Lăzărescu, preot II la Parohia Draxini. El este desemnat să suplinească preotul paroh din Schit Orăşeni. Oamenii din sat au numărul lui de telefon, în cazul în care au nevoie, dar slujbele le săvârşeşte la Draxini", adaugă preotul Marian Timofte.

Preotul Ioan Ungureanu nu a putut fi contactat nici de această dată pentru a-şi expune punctul de vedere în legătură cu situaţia sa şi a bisericii din Schit Orăşeni.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Percheziții, în această dimineață, la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani!

astăzi, 10:10
52

Anchetatorii DGA au descins în această dimineață la Spitalul Județean de Urgență Mavromati Botoșani, fiind vizate persoane din conducerea unității medicale.Pentru moment, a fost sig...

(P) Descoperă Logiscool - O alegere excelentă pentru copilul tău!

astăzi, 09:55
17

Ești în căutarea unei activități extrașcolare care să fie atât cool, cât și educativă pentru copilul tău?Cei de la Logiscool nu se rezumăm doar la a preda cursuri de prog...

Iftime dinamitează Superliga. Vrea 3-0 la „masa verde”. „Vorbesc cu avocatul!”

astăzi, 09:43
80

Cosmin Mateimijlocașul de la Sepsi, a fost depistat pozitiv la o substanță interzisă de Agenția Mondială Antidoping: 5-metilhexan-2-amină.Matei nu este suspendat provizoriu, având nor...