Fibromul uterin: duşmanul care se instalează silenţios. "Controalele ginecologice trebuie să fie sfinte!"
SANATATE!

Fibromul uterin: duşmanul care se instalează silenţios. "Controalele ginecologice trebuie să fie sfinte!"
Apar pe nesimţite, uneori nici nu dau simptomele descrise de literatura de specialitate. Doar cresc tăcut în corpul nostru, ne pun fertilitatea în pericol şi provoacă mari probleme. Vorbim despre fibromul uterin, o afecţiune care, potrivit specialiştilor, afectează patru femei din zece.

Fibromul uterin este o tumoare benignă a uterului, formată prin înmulţirea celulelor musculare şi conjunctive ce alcătuiesc în mod normal peretele acestui organ. Fibromul poate apărea ca un singur nodul sau ca noduli multipli polilobaţi, dând polifibromatoza uterină. Nodulii pot fi mici sau să ajungă la dimensiuni impresionante, de câteva kilograme.

Potrivit specialiştilor botoşăneni, sunt mai mulţi factori de risc pentru fibromul uterin- obezitatea sau uterul care nu a purtat o sarcină.

Dana are 26 de ani şi în urmă cu câteva luni, în urma unui ecograf vaginal, a fost diagnosticată cu fibrom uterin, cu o dimensiune de aproximativ 2 centimetri. Tocmai suferise o operaţie pentru o afecţiune ce-i marcase ultimii opt ani şi voia să ştie în ce stare de sănătate este corpul ei, după intervenţia chirurgicală.

"Medicul mi-a spus că nu e chiar aşa mare, iar la trei luni după, când am repetat ecografia, deja fibromul crescuse la 3 centimetri. Deocamdată aştept să văd cum evoluează, pentru că am şi o problemă cu ovarele care sunt polichistice. Vreau să am un copil, dar mi s-a recomandat să aştept", spune Dana. Dacă la majoritatea femeilor, simptomele sunt de natură să ridice semne de întrebare, în cazul Danei, acestea nu au existat. "Nu am avut dureri, nici sângerări între menstruaţii, aveam acele dureri de spate obişnuite, dar nimic altceva", explică pacienta.

Mai mult, şi mama tinerei are un fibrom, ceva mai mic, care însă se manifestă diferit, cu dureri şi sângerări plus umflarea abdomenului şi senzaţia neplăcută de prea-plin. La multe paciente, simptomele sunt multiple: sângerările ce pot apărea între menstruaţii sau menstruaţii abundente şi uneori prelungite, cu pierderi de cheaguri, dureri spontane în timpul menstrelor sau în timpul actului sexual, probleme cu vezica urinară, începând cu micţiuni frecvente, usturimi la urinat până la chiar infecţii urinare, dar şi probleme digestive- constipaţie şi defecaţie dureroasă. Apar şi acele varice ale membrelor inferioare, atunci când fibroamele voluminoase afecteaza organele vecine, secreţii vaginale albicioase, fără alte manifestari ale unei vaginite precum şi infertilitate, avorturi multiple sau naştere prematură.

Cum se tratează fibromul uterin?

În cazul în care nu există simptome, nu se recomandă niciun fel de tratament. Însă, pentru femeile cu dureri şi alte simptome sunt recomandate medicamentele care ameliorează starea de sănătate sau încetinesc şi chiar stopează creşterea fibromului. Numai că odată cu oprirea tratamentului, fibromul adesea începe să crească din nou. Apoi, sunt intervenţiile chirurgicale. Prin miomectomie se elimină numai fibroamele şi se păstrează zonele sănătoase ale uterului.

"Eu consider că aceasta este cea mai bună soluţie, pentru că uterul rămâne aproape intact, pacienta poate suporta apoi sarcina. Dar eu atrag atenţia întotdeauna: controalele ginecologice trebuie să fie sfinte! Respectate dacă nu anual, măcar la doi ani, cel târziu. Să lăsăm ruşinea deoparte şi să mergem la medic pentru că e pentru binele nostru", susţine medicul obstetrician Maria Olaru, şeful Secţiei Obstetrică Ginecologie 2 din Spitalul Judeţean Mavromati.

Mai există însă şi embolizarea uterină, adică infarctizarea, astuparea vaselor de sânge care alimentează fibroamele. În principiu, se produce resorbţia fibroamelor, uterul revine la dimensiuni normale, iar simptomatologia dispare. Unele paciente au raportat însă şi dispariţia ciclului menstrual, cel mai probabil din cauza slabei activităţi a ovarelor.

Ultima variantă este histerectomia, procedura majoră prin care se elimină uterul. Acest tip de intervenţie este singurul mod sigur de a vindeca fibromul, dar şi cel mai radical şi care elimină orice posibilitate ca pacienta să devină mamă ulterior operaţiei. În urmă cu trei ani, o botoşăneancă ajungea în stare gravă la Secţia de Obstetrică- Ginecologie cu un fibrom uriaş.

Medicii Camelia Todică şi Gheorghe Roşca au fost cei care au operat-o pe femeie, eliminând o masă tumorală de 5 kilograme și cu o lungime de 35 de centimetri. Femeia avea fibromul de mai mulți ani, iar în lunile anterioare intervenţiei salvatoare aceasta se dezvoltase foarte mult, abdomenul femeii semănând a "sarcină" de 6-7 luni. Abia când femeia nu a mai suportat durerile a ajuns la Maternitate.

"A fost o intervenţie dificilă, însă de atunci nu am mai avut aşa mari. Fibroamele sunt frecvente, din păcate, şi da, apreciez că patru din zece femei prezintă risc de fibrom. O monitorizare constantă a stării de sănătate este benefică şi poate salva viaţa femeii, explică medicul Camelia Todică.

Într-un episod următor al rubricii "Sănătate" vom dezbate şi subiectul nodulilor de sân, o altă problemă ce afectează multe botoşănence.

 

Spune-ne opinia ta