Ce spune șeful Compartimentului Epidemiologie de la DSP despre întârzierea vaccinării antigripale!

Dozele de vaccin antigripal au început deja să fie distribuite medicilor de familie din județ, campania de vaccinare de anul acesta debutând cu întârziere din cauza unor probleme cu licitația, la nivel național.

Ce spune șeful Compartimentului Epidemiologie de la DSP despre întârzierea vaccinării antigripale!

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a solicitat 21.000 de doze de vaccin antrigripal, dar s-au primit 12.800 doze. Medicul Irina Alecu, șeful Compartimentului Epidemilogie din cadrul DSP Botoșani, susține că dozele de vaccin primite sunt suficiente pentru vaccinarea populației care prezintă risc, în condițiile în care sunt persoane care și-au achiziționat singure acest vaccin, când au văzut că întârzie vaccinarea.

"Jumătate dintre medicii de familie deja s-au prezentat, până la sfârșitul săptămânii viitoare vom termina distribuția în teritoriu a vaccinului. S-au primit 12.800 de doze, noi am solicitat 21.000 fiind catagrafia de persoane eligibile pentru vaccinare la nivelul teritoriului. Cu aceste 12.000 de doze noi reușim să acoperim persoanele eligibile, în principal cele aflate la risc. Fiindcă s-a întârziat cu aproximativ două săptămâni debutul vaccinării antigripale o parte din persoanele care erau inițial eligibile și-au achiziționat singure, astfel încât noi considerăm că cele 12.800 de doze ne asigură baza de vaccinare", a precizat medicul Irina Alecu.

Aceasta a spus că nu este tardivă vaccinarea antigripală în luna decembrie, fiind chiar recomandat să se administreze vaccinul în această perioadă. 

"Nu a fost înregistrat până acum niciun caz de gripă. Chiar dacă ne vaccinăm antigripal noi facem virozele speficie sezonului, dar nu vom face gripă. Vaccinarea antigripală se face pe toată perioada de evoluție a gripei, până în martie-aprilie. Chiar ca urmare a evaluării evoluției gripei în ultimii ani se recomandă vaccinarea în luna decembrie pentru că s-a observat o circulație mai intensă în lunile ianuarie-februarie", a mai spus reprezentantul DSP. 

În ceea ce priveşte persoanele care vor fi imunizate prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, acestea vor fi în special cele aflate la risc, respectiv persoane cu vârsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandărilor OMS şi ECDC. 

 

Spune-ne opinia ta