Avertisment din partea medicilor veterinari pentru botoșănenii care consumă carne de porc!

În plin sezon în care carnea de porc este la mare căutare, reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani atrag atenția botoșănenilor în ce condiții pot fi sacrificate animalele, dar mai ales ce pași trebuie urmați pentru consumul în condiții de siguranță al acestui tip ce carne.

Avertisment din partea medicilor veterinari pentru botoșănenii care consumă carne de porc!

Viorel Axinte, medic veterinar în cadrul DSVSA Botoșani, a precizat că circulația porcului viu pe șoselele de pe raza județului Botoșani este interzisă, în condițiile în care alerta de pestă porcină este maximă pe teritoriul României. De asemenea, nu este permisă comercializarea porcinelor în niciun obor de pe raza județului, chiar dacă sunt autorizate sanitar-veterinar. 

"Pentru că alerta de pestă porcină este maximă pe teritoriul României, în special pentru județele de graniță, începând cu Satu-Mare și terminând cu Constanța, circulația porcului viu pe șoselele județului rămâne interzisă. Toate oboarele care funcționează, autorizate sau nu pe raza județului, sunt închise pentru specia porcină. Au voie să intre doar bovine, cabaline și oi. Porcul de la populație nu circulă pe străzile județului sub niciun fel de motiv, cu excepția cazurilor în care merg la abator direct pentru sacrificare. Deținătorul de porcină care are crotalie și figurează în baza națională de date electronică poate să meargă la abatorul autorizat, în județul Botoșani singurul abator care sacrifică porcine de la populație fiind abatorul de la Dracșani", a precizat medicul Viorel Axinte. 

Pentru a putea fi comercializată carnea din gospodăriile proprii, cetățenii trebuie să obțină toate documentele necesare de la medicul veterinar și de la abatorul unde se sacrifică animalul. În restul situațiilor, oricine sacrifică un porc la domiciliu este numai pentru consumul personal, atrag atenția reprezentanții DSVSA Botoșani. 

Carnea poate fi consumată numai dacă examenul trichinoscopic iese negativ.  

"La carnea de porc tăiată în gospodărie nu se dă la consum înainte de acest examen, proba se poate analiza contracost la Piața Mare sau la sediul DSVSA, costă 11 lei o probă, iar la nivel teritorial orice medic de la comună poate efectua un examen trichinoscopic care se face gratis", a mai menționat medicul Viorel Axinte.

La nivelul județului Botoșani s-au constituit șase echipe mixte de control, care până pe data de 7 ianuarie execută controale zilnice în piețe agroalimentare, târguri și oboare, abatoare, fabrici de carne și fabrici de lapte. 

 

Spune-ne opinia ta