Focar de PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ, simulat de autorităţile judeţului la Curteşti! FOTO, VIDEO

De doi ani de zile, judeţul Botoşani se află sub ameninţarea pestei porcine africane, în condiţiile în care la câteva zeci de kilometri, în Moldova şi în Ucraina, au fost înregistrate foarte multe focare de boală. Pentru ca factorii responsabili din judeţul Botoşani să aibă exerciţiu în cazul în care boala ar putea apărea pe teritoriul nostru, joi s-a organizat o simulare de apariţie a unui focar în comuna Curteşti.

Focar de PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ, simulat de autorităţile judeţului la Curteşti! FOTO, VIDEO

Pericolul există prin simpla migraţie a porcilor sălbatici peste graniţă, iar contaminarea unui singur animal dintr-o exploataţie duce la împrăştierea rapidă a bolii în toată populaţia porcină din comunitate. Primul focar de pestă porcină africană a fost confirmat săptămâna trecută în România, la porci dintr-o gopodărie de la periferia municipiului Satu Mare. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat că virusul ar fi fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate provenite din Ucraina.

În teorie...

Ca atare, Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, cu sprijinul Instituţiei Prefectului, a Direcţiei de Sănătate Publică, a Poliţiei, IJSU şi jandarmilor, a organizat o simulare de apariţie a unui foca de pestă porcină la Curteşti.

Prefectul Dan Şlincu le-a spus primarilor şi medicilor veterinari din judeţ că această simulare este un exerciţiu binevenit. "Şi asta având în vedere că în ţară avem deja apărut un focar de pestă porcină, la Satu-Mare. Vreau să vă mulţumesc domnilor primari că aţi dat curs invitaţiei noastre şi îmi doresc să participaţi la acest exerciţiu până la final pentru că se derulează în mai multe etape", a spus prefectul Dan Şlincu.

Minodora Vasiliu, directorul DSVSA, a anunţat că Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a considerat imperios necesar ca la nivelul celor opt judeţe care se află în alertă maximă de pestă porcină africană să fie efectuat în cadrul fiecărui judeţ un exerciţiu de simulare de pestă porcină africană.

"România se află sub influenţa pestei porcine africane, primul şi sperăm că şi ultimul focar este la Satu-Mare. Vă voi prezenta un material în care fiecare actor, fiecare instituţie implicată să ştie exact rolul pe care îl are în momentul în care lucrurile se întâmplă", a spus directorul DSVSA.

...şi în practică!

Părţii teoretice a simulării apariţiei unui focar de pestă porcină africană i-a urmat partea practică, desfăşurată la Curteşti. Gospodăria unui localnic a fost luată cu asalt de specialişti- medici veterinari, tehnicieni şi directorii instituţiilor care ar fi implicate într-o astfel de situaţie reală.

Scenariul simulării arată că, dimineaţă la prima oră, Cornel Vlădeanu, proprietarul unei exploataţii de porci din comuna Curteşti, sesizează decesul unuia dintre animale şi anunţă de urgenţă medicul veterinar din comună, Sidonia Niţură. La rândul său, medicul veterinar urmează procedura.

"Am ales o exploataţie mixtă, bovine şi porcine, pentru desfăşurarea acestei simulări. Potrivit acesteia, la ora 6:00, domnul Vlădeanu ne-a înştiinţat că are un deces la un porc, am respectat procedura, am anunţat medicul de zonă, respectiv Direcţia Sanitar- Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind decesul porcului. Apoi, cu medicul oficial, ne-am deplasat la exploataţie, am izolat proprietatea cu bandă şi cu afişe prin care se interzice accesul în curte din cauza suspiciunii de pestă porcină africană, urmând apoi examinarea clinică a întregului efectiv de pornice, urmând apoi separarea porcilor bolnavi de porcii sănătoşi", a explicat medicul veterinar Sidonia Niţură.

Directorul DSVSA, medicul Minodora Vasiliu, a pus accentul pe faptul că proprietarul exploataţiei a acţionat corect, anunţând în timp util medicul veterinar pentru luarea măsurilor care se impun într-un astfel de caz.

"Orice semnalmente cât de mici, de nesemnificative într-o exploataţie porcină se anunţă de urgenţă medicului veterinar. Este imperios necesar să facem această simulare pentru că suntem în alertă maximă de doi ani de zile, iar Botoşaniul este înconjurat de două ţări cu foarte multe focare de pestă porcină africană şi aici mă refer la Republica Moldova şi Ucraina", a declarat Minodora Vasiliu.

Porcul a fost înlocuit cu un sac plin cu fân, iar procedura a fost continuată cu "necropsia" porcului bolnav, prelevarea ficatului, a splinei şi a ganglionilor care se trimit la laboratorul de analize într-o cutie izolată, cu elemente de securitate. Restul cadavrului se împachetează foarte bine şi se scoate din proprietare de către tehnicienii veterinari, fiind predat la poartă echipajului de la DSVSA care îl va transporta cu o maşină de asemenea securizată la groapa specială pentru animale bolnave moarte, identificată anterior şi pregătită de responsabilii din Primăria.

Tehnicienii care au manevrat cadavrul îşi continuă activitatea cu stropirea cu substanţe dezinfectate a întregii proprietăţi. În acest timp, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă a montat în apropierea proprietăţii lui Cornel Vlădeanu un cort are ar fi folosit de cei implicaţi în gestionarea eradicării focarului de pestă porcină africană.

La finalul operaţiunii, Minodora Vasiliu, directorul DSVSA, s-a declarat mulţumită de modul cum s-a derulat procedura şi modul de implicare al celor care, prin natura meseriei lor, trebue să intervină.

"Acest exerciţiu ajută ca toţi factorii competenţi care intră pe gestionarea acestei boli să vadă atât scriptic cât şi faptic cum se derulează procedura, prin această simulare care a avut loc la Curteşti. Ştim foarte bine că avem două capitole foarte importante,şi anume informarea şi restricţiile iar această simulare este un fapt extraordinar de bun pentru că putem informa şi vedea la faţa locului ceea ce se întâmplă", a declarat Minodora Vasiliu.
















 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Primăriile din Botoșani care stau mereu cu mâna-ntinsă la Guvern. „Nu facem față cheltuielilor din venituri proprii!”

astăzi, 10:45
124

Potrivit statisticilor, la nivel național, mai bine de două treimi din primăriile de comună din România nu reușesc să achite nici măcar salariile angajaților sau să achite facturile din...

Mailat, eroul de pe Municipal: ”Știu cât muncesc și cât de mult îmi doresc să salvez echipa de la retrogradare!”

astăzi, 10:14
207

Meciul a fost marcat de autogolul lui Gabriel de Moura în minutul 13, care a deschis scorul în favoarea echipei moldovene.În timp ce pentru Dinamo, Astrit Slemani a reușit să e...

Triumf botoșănean în Polonia: Trofeul festivalului și Premiul pentru cea mai bună actriță! (Foto)

astăzi, 09:54
106

Teatrul Pentru Copii și Tineret „Vasilache” (Studioul de Teatru pentru Tineret) a participat în această perioadă la Festivalul Internațional de Teatru Sitfy Polonia.Aflat la ...