Medicul veterinar Viorel Axinte, din cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), susţine că sunt focare noi pentru că boala nu a evoluat niciodată pe raza judeţului Botoşani.
În două dintre exploataţii, la Dobârceni şi Ungureni, proprietarii au optat pentru sacrificarea întregului efectiv, fiind vorba de trei animale la Dobârceni şi de 318 la Ungureni, urmând ca proprietarii să fie despăgubiţi, iar în celelalte două exploataţii s-a optat pentru genotipare, o procedură prin care în urma analizelor de sânge se poate stabili ce animale poartă genele cu sensibilitate la scrapie.
La Suharău, în urma analizelor de laborator, din cele 256 de animale din exploataţie trebuie sacrificate 112, iar la Santa Mare vor fi trimise probele la laborator, la Bucureşti.
“Sacrificarea a fost acceptată de proprietarii de la Dobârceni şi Ungureni, fiind vorba de sacrificarea întregului efectiv în abator şi primirea despăgubilor de la stat pentru animalele bolnave. După sacrificare, animalele sunt testate în laborator pentru scrapie, rezultatul a fost negativ şi carnea a fost dată spre consum făăr nicio restricţie, scrapia nu se transmite la om”, a declarat medical Viorel Axinte.
Exploataţiile unde s-a depistat scrapie pot fi repopulate cu animale după doi ani.
Scrapia este o boala degenerativa si fatala, care afecteaza sistemul nervos central al oilor si caprelor. Boala este asociata cu prezenta unor proteine anormale, denumite prioni si face parte dintr-un grup de afectiuni neurologice.
Boala este produsa de un agent infectios care pare ca se transmite de la oaie la miel si de la capra la ied, precum si la alte oi sau capre.