Autoritățile sanitare din Botoșani, în alertă din cauza rujeolei!

Trei noi cazuri de rujeolă au fost confirmate la nivelul județului Botoșani, la copii cărora nu li s-a administrat vaccinul antirujeolic. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani susțin că epidemia de rujeolă nu dă semne să înceteze și la nivelul județului evoluția cazurilor din ultimele două săptămâni determină tragerea unui semnal de alarmă și o atenționare a părinților privitor la ce înseamnă rujeola.

Potrivit medicului Irina Alecu, șeful Compartimentului de Epidemiologie din cadrul DSP, evoluția numărului de copii vaccinați la nivelul județului este iarăși un semnal de alarmă. 

"Dacă în luna iulie, când s-a demarat la nivel național campania de conștientizare a părinților a vaccinării împotriva rujeolei la nivelul județului Botoșani, reușeam să vaccinăm 1.500 de copii, în luna noiembrie doar 776 de copii au fost vaccinați ceea ce predispune la apariția de noi cazuri la copii care nu ar avea niciun motiv să facă rujeolă dacă ar fi vaccinați. Identificarea în teritoriu a copiilor este o acțiune pe care noi o derulăm încontinuu atât prin cabinetele medicilor de familie cât și prin asistenții medicali comunitari. Principalele grupe de copii care nu sunt acoperite vaccinal sunt cei din grupa suplimentară 9/11 luni, care ar trebui să primească acum o doză suplimentară de vaccin antirujeolic, dar și la copiii de 5/9 ani, unde observăm o scădere alarmantă a numărului de copii vaccinați. Tot la grupa 5/9 ani atragem atenția asupra faptului că avem aproximativ 300 de copii pe care nu reușim să îi identificăm pe teritoriul țării. Ei nu sunt prezenți la domiciliu declarat către medicul de familie și există posibilitatea ca ei să locuiască cu părinții în țară și ne încarcă statistica de copii nevaccinați", a declarat medicul Irina Alecu.

Reprezentanții DSP atrag atenția părinților că păstrarea acelor carnete vaccinale pe care le primesc de la medicul de familie unde sunt înscrise toate dozele de vaccin administrate copiilor este foarte utilă în a identifica acoperirea vaccinală.

"Rujeola se contactează foarte ușor și este foarte important ca părintele să conștientizeze că cele 4-5 zile premergătoare erupției specifice sunt asemăntoare cu o viroză. Un copil care prezintă febră, tuse, strănut, ochii roșii, plânge, refuză alimentația, poate fi un copil care este în faza premergătoare erupției cu rujeolă. Nu este o boală ușoară. Modul real de a recupera este prezentarea părinților cu copiii la vaccinare. În anii trecuți am avut peste 95% acoperire vaccinală. Părinții trebuie să înțeleagă că rujeola nu este strict în momentul manifestării, este o boală care se manifestă pe termen lung, copiii putând rămâne cu sechele pulmonare sau nerurologice", a mai specificat medicul Irina Alecu, care a oferit două exemple.

Un copil internat cu mama sa în spital nu a contactat boala de la femeie, deși a stat tot timpul lângă ea, pentru că era vaccinat.

Într-o familie cu mai mulți copii, unul a făcut rujeolă, dar frații săi nu s-au îmbolnăvit, pentru că erau vaccinați.

Șeful Compartimentului Epidemiologie de la DSP susține că refuzul unor părinți de a-și vaccina copiii antirujeolic vine ca urmare a propagării, în special pe rețelele de socializare, a unor informații furnizate de persoane care nu au la bază cunoștințe medicale, 

 

Spune-ne opinia ta