Mesajul pe care îl vor transmite asistenții comunitari și mediatorii sanitari în județ- "Vaccinarea nu face rău!"

Timp de mai bine de o oră, asistenţii sociali, comunitari şi mediatorii sanitari din mai tot judeţul au receptat mesajele pe care Direcţia de Sănătate Publică doreşte să le transmită în teritoriu şi care trebuie să ajungă la toţi părinţii ai căror copii au restanţe la vaccinarea ROR sau care refuză vaccinarea.

Într-o sală aproape plină, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a reluat instructajul celor care sunt vectorii de imagine şi informaţie ai instituţiei, cei care bat la picior întreg judeţul şi toate comunităţile izolate, intră în toate casele şi văd ceea ce instituţiile nici nu văd şi nici nu ştiu.

Asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari se află în prima linie a campaniei de promovare a vaccinării şi pentru ca informaţiile să fie transmise cu acurateţe, directorul executiv şi directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică precum şi epidemiologul şef al judeţului, medicul Irina Alecu, le-au explicat din nou toţi paşii care trebuie parcurşi pentru ca rata de vaccinare să ajungă la 95%.

"La nivelul judeţului nu suntem într-o situaţie în care să fie o explozie de cazuri de rujeolă, sunt şase cazuri înregistrate până acum, ca atare măsurile şi atenţia trebuie să fie sporite. La nivelul fiecărei comunităţi trebuie identificate localităţile unde există copii nevaccinaţi, cu acces dificil la serviciile medicale, din populaţia rromă sau fără medic de familie", a susţinut medicul Gabriel Ciochină, directorul DSP.

"Mesajul pe care îl veţi duce în teritoriu este: Vaccinarea nu face rău. Pot exista reacţii minime, dar care arată că organismul luptă cu boala, însă lipsa vaccinării... ştim cu toţii unde poate duce. Trebuie să fiţi sprijinul lor şi informaţia lor primară. Apoi direcţionaţi către medicii de familie unde copilaşii trebuie să fie vaccinaţi. Medicii de familie sunt dispuşi să vaccineze la orice oră", declarat medicul Laura Acatrinei, directorul adjunct a DSP.

Şeful Compartimentului Epidemiologie a DSP, medicul Irina Alecu, a accentuat necesitatea discuţiilor cu părinţii care refuză să vaccineze, arătând că părinţii care au refuzat în 2015 se vor fi răzgândit acum, când au apărut decesele cauzate de rujeolă.

"Mobilizaţi-i pe toţi cei care ar putea ajuta, insistăm pe colaborare. Atenţie la copiii care vin în vacanţe, chiar dacă sunt veniţi din alte judeţe sau din alte ţări. Trebuie să existe un CNP după care îl putem identifica şi putem vedea dacă a fost vaccinat. Veţi insista pentru vaccinarea copilului şi veţi ataşa la dosarul copilului refuzul părintelui- în cazul în care nu poate fi convins, dar trebuie insistat în continuare pentru vaccinare", a explicat medicul Irina Alecu.

 

Spune-ne opinia ta