Se fură în țara asta? E congenital, oameni buni. E scris în ADN

Se fură în țara asta? E congenital, oameni buni. E scris în ADN

de Cătălin Borangic, istoric:

Suntem încă răniți până la os de comunism. Ca nație, ca mentalitate. Se fura și înainte, dar sub comuniști acest gest, altfel reprobabil, și-a modificat fundamental paradigmele.

Deposedați prin colectivizare de propriile averi și pământuri, dar totuși puși să le muncească, țăranii români (și nu numai ei) s-au văzut foarte repede la limita existenței, căci recoltele nu erau ale lor, iar partea care le era cedată era aproape întotdeauna insuficientă. Situația era agravată de cotele obligatorii foarte mari, cerute din diferite produse pe care adesea nu le aveau.

Așa că foarte rapid, furtul produselor agricole sau zootehnice din gospodăriile colective, din „avutul obștesc” - adică de pe câmp, din depozite, la cântar și de pe oriunde se putea - a devenit endemic.

Desigur, autoritățile încercau prin diverse metode de represiune să oprească hemoragia, dar în esență furtul de la colectiv, de la stat, a căpătat foarte repede legitimitate, prin generalizare și consimțământ.

Comunitatea nu mai recepta actul ca o abatere de la normele sociale și morale de conviețuire.

În noile sisteme sociale, furtul era mai mult decât supraviețuire. Era și revoltă, și răzbunare, era protest chiar, căci adesea țăranii distrugeau ce nu puteau fura.

Nu cred că a fost nevoie de instructaj. Martorii, istoriile scrise consemnează o stare generalizată cu privire la furt.

Industrializarea n-a făcut decât să mute la oraș niște țărani în căutare de un trai mai bun. Evident, aceștia au venit cu metehnele de acasă.

Cred că mai toată lumea își amintește că furtul de la întreprindere, fabrică, atelier, uzină nu era considerat un furt propriu-zis. Decât de Miliție, dar care intervenea doar în cazurile răsunătoare. CAP-urile n-au scăpat niciodată de furturi, până la final, când sătenii le-au furat chiar și pe ele cu totul.

În fapt, furtul de la locul de muncă a fost dintotdeauna un gest larg acceptat, mai tacit sau mai încurajator, de către ceilalți. Eu cred că pe filiera descrisă.

Am cunoscut oameni care dacă nu plecau acasă cu o mână de cuie, niște ghips, câteva lațuri sau o rolă de sârmă considerau ziua pierdută. Din instinct, aducă. De ce să dea banii pe ceva ce putea lua?

Cine nu-și amintește târgurile de vechituri din anii 90 pline de cuțite de strung noi-nouțe, de rulmenți, fermoare, ciorapi, truse de chei și în general tot ce se putuse fura de la fabrici, chiar cu ani buni înainte. Debandada cu privatizarea doar a dus furtul în absurd.

Iar astăzi, rar găsești vreun meșter să nu-ți vămuiască din materiale. Patronii de după Revoluție, mai ales cei străini, au fost adesea copleșiți de furturile din afacerile lor, când erau duse acasă inclusiv hârtia igienică din weceurile de la firmă.

Iar acum ne mirăm sincer că se fură în țara asta.

E congenital, oameni buni. E scris în ADN.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bolnavii SARS-Cov-2 din Iași ar putea fi aduși la Botoșani. Iașul nu mai are locuri la ATI și a cerut ajutorul spitalelor din zona Moldovei

Luni, 19 Octombrie 2020
452

Toate paturile de Terapie Intensivă din municipiul Iaşi care tratează bolnavi de Covid-19 sunt ocupate, şefii sistemului sanitar ieşean căutând soluţii pentru internarea cazurilor grave &...

Începând din decembrie, cei mai săraci dintre români vor primi tichete în valoare de 180 de lei pentru o masă caldă gratuită

Luni, 19 Octombrie 2020
325

Persoanele care au împlinit cel puțin vârsta de 75 de ani, care au venituri la nivelul pensiei minime garantate, indiferent că vorbim de indemnizația socială pentru pensionari sau de a...

Tu ai face ca el? Un român s-a îmbătat așa de tare încât a sunat la 112 să se autodenunțe că e beat la volan

Luni, 19 Octombrie 2020
484

Un bărbat din Sibiu a sunat la 112 pentru a se autodenunța că a condus o mașină, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice. Acesta a solicitat un echipaj la domiciliu, însă, pe...