Rasismul nostru cel de toate zilele

Rasismul nostru cel de toate zilele

de Ciprian Mihali, filosof, profesor universitar:

În rasism există întotdeauna ceva fascinant, miraculos. Rasismul spune ceva de genul: „e de ajuns să închizi ochii și să îți imaginezi cum ar putea să arate o lume pură fără evrei, fără negri, fără țigani, fără homosexuali, fără lesbiene, fără handicapați, fără... Vă puteți imagina cât de frumoasă, de albă și neprihănită ar fi o asemenea lume?”.

Există în orice poveste rasistă un contrast foarte puternic între curățenia „noastră” și murdăria „lor”, între inocența noastră și păcatul lor cel greu. Asta la nivelul imaginației și al unui imaginar care se poate amăgi cu asemenea norișori imaculați care ne-ar fi promiși dacă scăpăm de cei care ne trag în jos.

În practică însă, obiectivul înălțător al rasismului trebuie rezolvat tehnic și industrial. Da, lumea e mai frumoasă și mai „curată” fără intruși, dar cum scăpăm totuși de ei? A scăpa de ei înseamnă că trebuie să ne „murdărim” totuși pe mâini, nu? Asta au înțeles să facă naziștii, când au creat programe birocratice și industriale de exterminare.

Pentru că una este „puritatea” idealului rasist și alta este mizeria punerii lui în practică. Toată istoria modernă a Occidentului stă mărturie pentru atrocitățile, cruzimile și barbariile pe care le implică realizarea idealului rasist. Cei nedoriți, cei inferiori, cei urâți nu dispar ca prin miracol, ei trebuie bătuți, torturați, închiși, gazați, arși – și în această fază tehnică se pune la încercare umanitatea omului.

Este idealul purității (sau eficienței, sau al natalității, ca în cazul primarului de la Târgu Mureș), atât de nobil încât să ne îndreptățească să curmăm vieți, să interzicem vieți, să pedepsim vieți?

Aceasta e dintotdeauna esența rasismului: nu frumusețea falsă a idealului său, ci oroarea permanentă și inevitabilă a violenței pe care o provoacă. A crimei pe care o presupune.

Nu, „problema țiganilor” nu se rezolvă așa cum vrea primarul nazist, deși ar fi unii care l-ar urma în entuziasmul lui exterminator.

Problema, dacă există o problemă, este a statului care nu a făcut nimic vreme de decenii pentru a-i scoate pe acei oameni din starea de cruntă dependență de o alocație.

Un stat eșuat, un stat care de 150 de ani nu este în stare să scoată o parte a poporului din sărăcie, umilință și analfabetism și care în loc să-și asume responsabilitatea acestui eșec dă vina pe originile etnice ale acestei părți a poporului român.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Profesorii „vinovați” de rezultate slabe la simularea de la Bacalaureat, trimiși la perfecționare!

Joi, 18 Aprilie 2024
597

Inspectorii școlari vor organiza activități metodice cu profesorii care predau discipline pentru Bacalaureat. Prioritatea este acordată profesorilor care au elevi cu medii sub 6 la simularea exame...

Bărbat de 49 de ani, depistat conducând sub influența alcoolului pe un drum din județ!

Joi, 18 Aprilie 2024
126

În cursul zilei de miercuri,17 aprilie 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr.1 Botoșani au oprit pentru control pe drumul public din comuna Gorbănești un autoturism co...

Beneficiarii de prestații sociale își vor primii zilele următoare drepturile bănești!

Joi, 18 Aprilie 2024
80

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Botoșani anunță că au fost virate în Trezoreria Botoșani  sumele necesare efectuării plăţilor drepturilor aferente  ...