Influensări, lideri providențiali, vindecători, izbăvitori și alte impresii de modele

Influensări, lideri providențiali, vindecători, izbăvitori și alte impresii de modele

de Cătălin Borangic, istoric:

Când oamenii sunt liberi, invariabil tot ce fac este să se copieze unii pe alții. Psihologii mulțimilor știu asta și au vândut de mult informația celor interesați.

Acum ne mirăm nespus că avem mulți influensări cu aspect și/sau impresii de modele.

Mulțimile se comportă ca urșii care au trăit la zoo toată viața și brusc sunt eliberați în vreo poiană. Privesc buimace în jur, agitate, în căutarea unor repere familiare. Repere care nu prea există, cu excepția cuștii din care tocmai au ieșit și în care s-ar cam întoarce cu drag, în ciuda verdelui sănătos din jur.

Este peisajul perfect în care apar mesianicii, proorocii, vindecătorii, izbăvitorii, liderii providențiali. Și, în felul nostru de societate, influensării.

Persoane publice sau doar pe val, acești DJ sociali decid de la platane ce e de interes, ce se potrivește, ce e bun, ce e cool, marfă, beton.

N-am idee câți dintre poporeni trag cu urechea la muzicile astea, dar am senzația că nu puțini.

Ce mă miră este că unii descoperă acum că influensării au agendă, postează în funcție de contractele de publicitate semnate, promovează chestii și lucruri aparent din dragoste față de public, dar în realitate pe bază de parteneriat cu firme și producători.

Și mirarea e și mai mare că au mașini de lux, proprietăți nenumărate, haine scumpe. Toate câștigate cu vreun blog sau cu Instagramul. Și cu multă publicitate, adesea mincinoasă, după cum s-a văzut.

Nu e nimic fantastic aici, e doar exploatarea unui mod de gândire social. Ăla de turmă lăsată de capul ei pe pajiște, pe care fluierul argatului o bagă direct în transă, îi dă liniște și sens.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Cosmin Andrei, noul primar al municipiului Botoșani

astăzi, 02:34
1576

Cosmin Andrei este noul primar al municipiului Botoșani după o luptă strânsă cu liberalul Cătălin Mugurel Flutur.După numărarea voturilor din secțiile din municipiul Botoșani, Cosm...

Numărătoare de infarct! Duelul Flutur / Andrei tinde să se decidă la un singur vot

astăzi, 00:10
3883

Este incredibil dar duelul dintre liberalul Cătălin Flutur și social democratul Cosmin Andrei la primăria municipiului Botoșani pare să se decidă doar la câteva voturi, dacă nu chia...

Dan Oloeriu și-a spulberat adversarii la Flămânzi

Duminică, 27 Septembrie 2020
804

Dan Oloeriu, primarul în funcție și candidatul PNL la funcția de primar al orașului Flămânzi, a reușit să obțină din nou funcția de primar al orașului în urma scrutinului ...