Scandalul interceptărilor: Judecătoria Săveni arată că 50% dintre ele sunt pentru infracţiuni de contrabandă

În urmă cu două săptămâni, toată ţara afla de oraşul Săveni şi de Judecătoria din Săveni într-un context care a stârnit comentarii mai mult sau mai puţin documentate: în perioada 2010-2015, instanţa emisese 259 de autorizări de interceptări a unor posturi telefonice.

Scandalul interceptărilor: Judecătoria Săveni arată că 50% dintre ele sunt pentru infracţiuni de contrabandă

   Foto: Ştiri.Botoşani.Ro

Avocatul Radu Chiriţă, cadru didactic la Facultatea de Drept a Universitatea ”Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, solicitase de la toate instanţele din ţară numărul de aprobări date pe supraveghere tehnică, şi ajunsese la concluzia că în perioada 2010- 2015, au fost ascultaţi peste 300.000 de posturi telefonice, scrie Mediafax.

Instanţa cu numărul cel mai mare de interceptări, raportat la numărul de locuitori, este cea din oraşul Săveni, judeţul Botoşani. Într-o localitate cu 5.500 de oameni, procurorii au cerut, în ultimii ani, 259 de mandate de ascultare.

Mediafax a solicitat Judecătoriei Săveni explicaţii în legătură cu numărul de mandate de supraveghere, iar în răspuns se arată că: "în perioada 2010 – 2016, deci într-un interval de şapte ani, au fost încuviinţate prin autorizaţie un total de 152 de convorbiri telefonice, cu o medie anuală de 21,7 sau ceva mai puţin de două pe lună. La acestea se adaugă 107 autorizaţii emise în baza Legii nr. 82/2012, privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice şi de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului, fără a se referi la conţinutul comunicării sau informaţiilor", arată instanţa..

Aceeaşi instanţă explică faptul că aproape 50% dintre faptele vizate în dosarele în care s-au emis mandate de interceptare era fapte de contrabandă, "dat fiind specificul poziţionării localităţilor, riverane râului Prut, inclusiv punctul de trecere al frontierei Stânca-Costeşti".

"Alte autorizaţii se referă la infracţiuni de furt, dar comise în condiţii deosebite sau care au produs prejudicii mari (51), infracţiuni de braconaj la regimul piscicol (15), falsificarea de monede sau alte valori şi înşelăciune (8), precum şi la traficul de produse sau substanţe toxice (3). De asemenea, trei autorizaţii s-au dat pentru mandate emise pentru persoane urmărite naţional". Niciunul dintre mandate nu este însă emis pentru siguranţă naţională.

Contactat de corespondentul Mediafax, avocatul Bogdan Petrovici, prodecan al Baroului Botoşani, a declarat că nu numărul interceptărilor trebuie să ridice semne de întrebare, ci faptul că toate cererile au fost autorizate, el precizând că în zona de competenţă a Judecătoriei Săveni intră şi alte localităţi din împrejurimi.

"În cazul interceptărilor trebuie să primeze raţiunea în sensul că nu se pot exclude de tot, însă acestea trebuie date doar în situaţii în care nevoile operative ale organelor de urmărire penală o impun în mod clar. Trebuie cântărit foarte bine admiterea unei astfel de cereri de către judecătorul investit cu soluţionarea unei cereri de mandat de interceptare pentru a nu se ajunge în situaţia în care autorizarea de interceptare telefonică să devină pur şi simplu un formalism procesual", a spus Bogdan Petrovici.

Subiectul iniţial despre supravegherea tehnică a fost tratat de Ştiri.Botoşani.Ro aici:

Mii de mandate de supraveghere tehnică, autorizate de judecători botoşăneni!

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...